Vauhdita hyvinvointipalveluiden myyntiä! Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon suoritettuasi hallitset tuotekehitysprosessin ideasta lanseeraukseen ja luot kuluttaja- ja yritysasiakkaita houkuttelevia palveluita. Tunnet hyvinvointialan toimintaympäristönä ja löydät erottautumistekijäsi hyvinvointi-, wellness- tai työhyvinvointipalveluiden tarjoajana.
Hyvinvointiala on kasvussa: sekä kuluttaja- että yritysasiakkaat etsivät laadukkaita palveluita joko oman tai henkilöstönsä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Jos haluat varmistaa edelläkävijyytesi työhyvinvointi ja wellness-toimijana, tämä koulutus on sinua varten.
Koulutuksen jälkeen tavoitat kasvavan asiakaspotentiaalin kiinnostavilla, toimivilla ja tuottavilla tuotteilla ja palveluilla. Tästä tuotekehityskoulutuksesta saat kilpailuetua, verkostoja ja konkreettisia työkaluja tuotteistamiseen ja palvelumuotoiluun, myyntiin, markkinointiin ja tulevaisuuden trendien ennakointiin. Osaat luoda tuottavan palvelun, huomioida olennaiset talousluvut ja kiteyttää voitokkaat myyntiargumentit.
Koulutus sopii erityisesti hyvinvointipalvelujen parissa työskenteleville yrittäjille, myyjille, markkinoijille, valmentajille ja esimiehille sekä muille, jotka kehittävät palvelutarjontaa. Hyvinvointialan toimijana tarjoat esimerkiksi työhyvinvointi-, hyvinvointi-, liikunta- tai kauneudenhoitopalveluita kuluttaja- tai yritysasiakkaille.
Ohjelman ytimessä on kehittämishanke, jonka kautta viet käytäntöön koulutuksen opit. Pääset jo opiskelun kuluessa soveltamaan tietoja ja taitoja käytännönläheisesti oman yrityksesi liiketoiminnan kehittämiseen.
Tutustu myös myös terveystuotealalle suunnattuun johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon.
mm.
Helena Mykrä, kouluttaja, TAIMI-koulutus Oy
Katriina Nurmio, osaamispäällikkö, fytonomi, Rastor-instituutti
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja, Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto ry
Koulutus toteutetaan yhteistyössä TAIMI-koulutus Oy:n kanssa.
TAIMI-koulutus kouluttaa terveystuotealan ammattilaisia, koulutustarjonnassa mm. alan ammatillinen perus- ja jatkokoulutus, sekä yliopistollinen Fytonomikoulutus.
Lisätietoja: Helena Mykrä helena.mykra@taimikoulutus.fi p. 040 187 6416.
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto on Opetushallituksen virallinen ammatillinen tutkinto, jossa tutkinnon suorittaminen ja tutkintokoulutus henkilökohtaistetaan juuri sinulle sopivaksi sen perusteella, mitä jo osaat ja mitkä ovat tavoitteesi.
Valitset Rastor-instituutin ohjaajan kanssa tutkintoon soveltuvasta kurssitarjonnasta ne kurssit, joilla saavutat tutkinnossa vaadittavan ammattitaidon. Opintojen määrä riippuu siitä, mitä tutkinnon osia valitset tutkintoosi, mitä jo osaat ja miten kasvatat ammattitaitoasi työpaikallasi.
Jokaisessa tutkinnossa on omat vaatimuksensa ammatilliselle osaamiselle. Tutustu tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnossa vaadittavaan osaamiseen Opetushallituksen sivuilla: ePerusteet
Tutkinnon rakenne
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto, 180 osp
Tutkinto koostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.
Pakollinen tutkinnon osa:
Suositellut valinnaiset tutkinnon osat:
Kysy myös muista valinnaisista tutkinnon osista Rastor-instituutin yhteyshenkilöltä.
Koulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen hinta ja ehdot määräytyvät oppisopimustoimistossa. Kysy meiltä lisää!
Oppisopimuskoulutuksessa suurin osa oppimisesta tapahtuu omalla työpaikalla käytännön työtä tekemällä. Oppimista täydennetään osallistumalla koulutukseen Rastor-instituutissa. Oppisopimusta varten sinulla täytyy olla alan työpaikka ja työaikasi on oltava vähintään 25 tuntia viikossa. Oppisopimusta varten tarvitset myös työnantajasi suostumuksen oppisopimukseen.
Oppisopimuksessa työnantaja osallistuu kouluttamiseen ja varmistaa, että uutta osaamista on mahdollista hankkia sen verran kuin tutkinnon suorittamiseksi vaaditaan. Työpaikan on tarjottava sellaisia työtehtäviä, että ne vastaavat oppisopimusopiskelijan valitseman tutkinnon vaatimuksia. Työnantajan on annettava opiskelijalle mahdollisuus osallistua myös koulutuspäiviin ja muuhun koulutukseen.
Työpaikalta nimetään työpaikkaohjaaja tai -kouluttaja, jolla täytyy olla aikaa ja osaamista opiskelijan ohjaamiseen työajallaan. Työnantajan on sitouduttava siihen, että opiskelija voi hankkia tutkintoon tarvittavaa uutta osaamista ja hän voi suorittaa koulutuksen.
Tutkinnon suorittanut voi tietyin edellytyksin (yhteensä viiden vuoden ylittävä työ- tai virkasuhde) anoa Työllisyysrahastolta ammattitutkintostipendiä (400 €).