Hyvinvointi- ja kauneudenhoitoalan ammattilaiset bisnesopissa – Suomen kosmetologien yhdistys ry
Kauneudenhoito- ja hyvinvointialan koulutuksessa keskitytään asiakkaiden hyvinvointiin, mutta arjen työssä tarvitaan myös liike-elämän taitoja – toimipa sitten yrittäjänä tai työntekijänä.
Markkinointi-instituutti* suunnitteli yhteistyössä Suomen Kosmetologien Yhdistys ry:n (SKY) kanssa Liiketoiminnan perustutkinnon eli Merkonomin tutkinnon hyvinvointi- ja kauneudenhoitoalalle.
”Valmistuneet opiskelijat ja heidän liiketoimintansa ovat lähteneet suorastaan lentoon! He pursuavat ideoita ja käytännön uudistuksia yrityksensä kehittämiseen”, iloitsee Suomen Kosmetologien Yhdistys ry:n (SKY) toiminnanjohtaja Hanne Niemistö.
Koulutuksen hyötyjä todentaa myös hyvinvointi- ja kauneudenhoitoalan yrittäjä, parturi-kampaaja ja diplomikosmetologi Outi Tarri, joka valmistui kauneudenhoitoalan Merkonomi-tutkinnosta vuonna 2015.
Opiskeluni todella näkyy yrityksen arjessa. Tulos on kasvanut, ideoin nyt enemmän, yrityksemme brändi on selkeämpi.
”Opiskeluni todella näkyy yrityksen arjessa. Tulos on kasvanut, ideoin nyt enemmän, yrityksemme brändi on selkeämpi. Lisäksi työntekijäni ja asiakkaamme arvostavat ammattitaitoani aiempaa enemmän”, HairSpotin omistaja ja liikkeenharjoittaja kertoo.
Liiketoiminnan pyörittämistä ei tarvitse oppia kantapään kautta
Hyvinvointialan ammattilaisilla on vahvat asiakaspalvelutaidot. Niemistön mukaan moni sen sijaan tarvitsee lisää bisnestaitoja ja liiketoimintaymmärrystä. Myös omasta työhyvinvoinnista huolehtiminen voi jäädä kovien työpaineiden jalkoihin. ”Merkonomi-tutkinto on hyvä ratkaisu siihen, ettei tarvitse oppia kantapään kautta kaikkea itse”, Niemistö sanoo.
Merkonomi-tutkinto on hyvä ratkaisu siihen, ettei tarvitse oppia kantapään kautta kaikkea itse.
Merkonomin tutkinto keskittyykin juuri bisnestaitoihin: liiketoiminnan kannattavuus, talousasiat, haastavat asiakaspalvelutilanteet ja reklamaatiot sekä myynti ja markkinointi. Monet alan ammattilaiset toimivat yksin, mutta koulutuksessa yksinkin yrittävä luo arvokkaita verkostoja ja parantaa ryhmässä työskentelyn taitoja.
Harjoituksilla oma työ ja bisnes kehittyvät
Merkonomi-koulutuksen ehdoton valtti on sen käytännönläheisyys. ”Koulutus ei saa olla rasite vaan käytännöllinen tuki omaan arkeen”, Niemistö vaatii. Siksi oppisisällöt ja käytännön harjoitukset ovat lähellä opiskelijoiden jokapäiväistä työtä ja liiketoimintaa.
”Talouskursseilla ei lasketa esimerkkilukuja vaan oman toiminnan kannattavuutta. Markkinoinnissa suunnitellaan omalle yritykselle markkinointia”, Niemistö kuvailee. Jokaiselle opiskelijalle tehdään yksilöllinen opiskelusuunnitelma, jolloin jokainen pääsee harjoittelemaan omalle uralle ja työlle ajankohtaisia asioita. Kouluttajina on todellisia myynnin, markkinoinnin, talouden ja IT-alan ammattilaisia.
Näennäisestä kiireestä ja laiskuudesta johtuville selityksille tuli nyt loppu! Opintojen myötä toteutin ajatukset, joita olen pitkään harkinnut.
Koulutuksen käytännönläheisyys olikin parasta antia Tarrille. ”Kun tehtävät tehtiin omaa liikettä varten, sain heti vietyä uudet ajatukset omaan yritykseen”, hän sanoo. ”Näennäisestä kiireestä ja laiskuudesta johtuville selityksille tuli nyt loppu! Opintojen myötä toteutin ajatukset, joita olen pitkään harkinnut.”
Tavoitteena on, että opiskelijat oppivat käyttämään aikansa oikeisiin asioihin. Opit käyttämään tarvittavia järjestelmiä ja suunnittelemaan ja toteuttamaan markkinointia itse. Vältyt tuskailemasta, kun sen sijaan osaat ja tartut toimeen. Lisäksi ymmärrät, milloin sinun kannattaa pyytää apua esimerkiksi talous- ja lainsäädäntöasioihin.
”Koulutuksen tärkeä tavoite on poistaa pelkoja ja helpottaa uralla etenemistä uuden tiedon ja varmuuden avulla. Eräs opiskelijoista kommentoi ymmärtäneensä koulutuksessa, ettei se uuden työntekijän palkkaaminen nyt niin vaikeaa ollutkaan. Niinpä hän palkkasi yritykseensä kauan kaivatun työntekijän, mikä helpotti omaa työkuormaa”, Niemistö kertoo.
Nuorille alkusysäys ja kokeneille virkistystä
Niemistö suosittelee Merkonomin koulutusta erilasissa uravaiheissa oleville hyvinvointialan ammattilaisille.
”Nuori kosmetologin ammattia aloittava luo kullanarvoista verkostoa ja oppii opiskelijaryhmässä konkareilta. Hän saa hyvä alkusysäyksen uralle, kun ymmärtää, että kosmetologin ammatissa tarvitaan myös mm. talousosaamista sekä myynti- ja markkinointitaitoja.”
Pitkään ammatissa toimineille Niemistö puolestaan lupaa uutta virtaa työhön. ”Maailma on mennyt eteenpäin, asiakkaat ja välineet ovat muuttuneet. Jos haluaa laajentaa, ottaa uusia palvelukokonaisuuksia tai päivittää esim. tietoteknisiä taitoja tai taloushallinnon osaamista, kannattaa lähteä mukaan. Miten tehdä työt tehokkaammin? Miten päivittää työtavat nykyaikaan? Miten toimia esimiehenä? Miten vuokratuoliasiat eroavat työsuhdeasioista? Näihinkin kysymyksiin löytyy koulutuksesta vastaus.”
Jotta voi selvitä nykyisestä taloustilanteesta, pitää ymmärtää liike-elämän lainalaisuudet.
Myös Tarri suosittelee Merkonomin tutkintoa kaikille alalla toimiville. ”Jotta voi selvitä nykyisestä taloustilanteesta, pitää ymmärtää liike-elämän lainalaisuudet. Työllistän yrityksessäni työntekijöitä, ja Myös Tarri suosittelee Merkonomin tutkintoa kaikille alalla toimiville. ”Jotta voi selvitä nykyisestä taloustilanteesta, pitää ymmärtää liike-elämän lainalaisuudet. Työllistän yrityksessäni työntekijöitä, ja koen olevani vastuussa, että heille riittää töitä tulevaisuudessakin. Ja kukapa ei haluaisi, että viivan alle jää enemmän euroja!”
Artikkeli on julkaistu Markkinointi-instituutin verkkosivuilla. Rastor ja Markkinointi-instituutti yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.