Ala vaihtuu – pysyykö työidentiteettini kärryillä?
Uudelle alalle tähtäävä Tarja Hillman pohtii, miten alanvaihtaja rakentaa ammatti-identiteettiään, kun tuntumaa uuteen alaan ei vielä ole. Henkinen harppaus on kuitenkin otettava, jotta alanvaihtaja voi jo työhaastattelussa vakuuttaa. "Tunnista jo olemassa olevat yhtymäkohdat uuteen ammattiin ja anna niille reilu painoarvo."
Identiteetti on kompleksi käsite. Meillä on päivittäin monta eri identiteettiä: aamulla vanhempi, päivällä asiantuntija, illalla luottamustehtävässä puheenjohtaja tai harrastuksessa aloittelija. Joka välissä myös puoliso. Roolipyörä pyörii päivästä toiseen, mutta julkinen identiteetti pääsääntöisesti muodostuu siitä mistä pankkitili täyttyy, eli työminästä.
Työidentiteetti muuttuu samassakin työssä useaan otteeseen: Noviisina oleminen pitää nöyränä ja ketteränä iästä huolimatta, spesialistin identiteetti on sopivasti itsevarma, vasta ylennetty esimies taiteilee aluksi liukkaalla jäällä, kunnes kokemus johtamisesta ja alan strategioista jalostaa työminän parhaimman vuosikertaviinin tasolle. Ainakin toivottavasti näin.
Mutta miten alanvaihtaja muokkaa ammatti-identiteettiään? Etenkin, jos tuntumaa uuteen alaan ei juurikaan ole muussa kuin uratavoitteiden muodossa?
Tutkimusten mukaan työntekijä on onnellisin ja stressittömin, mikäli toimii mahdollisimman lähellä henkilökohtaisia arvoja peilaavalla alalla. Identiteettisiirtymä saattaa olla täysin huomaamaton ja mutkaton, mikäli vaihtaa ammattia toteuttaakseen pitkäaikaista urahaavettaan tai tekee rakkaasta harrastuksesta työn.
Erityisen hankala siirtymä on tilanteessa, jossa joutuu kriisin vuoksi vaihtamaan alaa. Ammattiinsa tyytyväiselle pakotettu muutos saattaa olla totaalinen kolahdus egolle, ja sisin huutaa pitkään edellisen tittelin perään. Työidentiteetti ei luultavasti siirry piiruakaan pitkään aikaan ja muutkin identiteetit kärsivät tappiomentaliteetista.
Potkua uuteen identiteettiin tuotti luennolla laadittu kahdeksan kohdan lista hyvän isännöitsijän ominaisuuksista. Ymmärsin, että edustan työkokemuksellani ja edellisillä koulutuksilla listan attribuuteista jo seitsemää.
Missä vaiheessa alanvaihtaja alkaa aidosti tunnustaa uutta väriä?
Mikä on auttanut minua rakentamaan uutta ammatti-identiteettiäni isännöintialalla?
Uutta alaa opiskellessa alan järjestöjen esittelyt ja alan ammattilaisten luennot antavat ryhdikkään lähdön uudelle työminälle. Alan yhteiskunnallinen merkitys numeroina, markkinan perustiedot ja alaan vaikuttavat potentiaalit ja riskit avaavat silmät uudelle suunnalle. Tieto siitä, että järjestöt eivät tue ainoastaan alaa ja yrityksiä, vaan konkreettisesti auttavat tulevassa työssäni, poisti huolista monta.
Potkua uuteen identiteettiin tuotti Isännöinnin koulutusohjelman luennolla laadittu kahdeksan kohdan lista hyvän isännöitsijän ominaisuuksista. Ymmärsin, että edustan työkokemuksellani ja edellisillä koulutuksilla listan attribuuteista jo seitsemää. Ja kahdeksannen, eli isännöitsijän työn ydinosaamisen, opin täällä koulutuksessa! Maali oli saman tien jo näköpiirissä ja strategia työnhakuun syntyi siinä samassa.
Alanvaihtajan kannattaa siis tunnistaa uudesta alasta kaikki se osaaminen, josta jo löytyy työkokemusta, ja antaa sille kokonaisuudelle reilu painoarvo.
Alanvaihtajan kannattaa siis tunnistaa uudesta alasta kaikki se osaaminen, josta jo löytyy työkokemusta, ja antaa sille kokonaisuudelle reilu painoarvo. Tunnistamiseen saattaa tarvita sparrausta, sillä itsestään selvältä tuntuvalle ammattitaidolle saattaa olla sokea. Näin teet suuren henkisen harppauksen uuteen ammattiin jo opintojen alkuvaiheessa, ja olet valmis perustelemaan aikanaan työhaastattelussa, miksi juuri sinä olet se paras investointi.
Identiteetin aktiivinen kehittäminen on oleellista eri rooleissa menestymiseen. Itsekriittisyys, mutta myös terve itsetunto, ovat avaimia henkilökohtaisten kehityskohteiden havainnointiin. Olkoon vastaus sitten kurssi tai positiivinen muutos omassa käyttäytymisessä, työidentiteetti saa mukavasti buustia mistä tahansa kehittymisestä.
Lue Tarjan aiemmat kirjoitukset Isännöinnin koulutusohjelman opinnoista: