HR kriisin keskellä: työlista poikkeustilanteisiin

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila myllertää työelämää, ja myrskyn silmässä ovat organisaatioiden HR-ammattilaiset. HR-asiantuntijat ratkaisevat nyt akuutteja ja yllättäviäkin kysymyksiä ilman tietoa tulevasta.

Mihin HR-ammattilaisen tulisi käyttää arvokasta työaikansa koronaviruskriisin tai muun poikkeustilan keskellä? Rastor-instituutin HR-koulutuksista vastaava asiantuntija Irmeli Kalliosalmi antaa konkreettisen toimenpidelistan HR-asiantuntijan työpäivään kriisitilanteessa. 

Irmeli Kalliosalmi vinkkaa HR-ammattilaisen kriisiajan toimintamallin.
Irmeli Kalliosalmi vinkkaa HR-ammattilaisen kriisiajan toimintamallin.

Valitse vain olennainen

Se, mikä oli tärkeää kuukausi sitten, on todennäköisesti nyt hyvin kaukana työlistan kärjestä. Jätä surutta kiireettömät projektit tuonnemmaksi. Anna HR:lle ja muulle organisaatiolle tilaa keskittyä vain siihen, mikä on juuri nyt tässä poikkeustilan tuomassa arjessa olennaisinta. 

Keskity ihmisten turvallisuuteen, terveyteen ja työkykyyn

Henkilöstöstä huolehtiminen tarkoittaa nyt työntekijöiden turvallisuuden, terveyden ja työkyvyn tukemista. HR suunnittelee, miten mahdolliset ylityöllistetyt pidetään kykenevinä töihinsä, varautuu tukemaan sairastuneita sekä niitä, joiden työt saattavat keskeytyä ja päättyä. Ennakoi, ennaltaehkäise ja valmistaudu toimimaan. 

Varmista perustekemisen resurssit

HR-tekemiseen sisältyy myös paljon sellaista tekemistä, joka ei pysähdy kriisissäkään: palkat maksetaan, vuosilomia hyväksytään, sairauslomatodistuksia käsitellään. Huolehdi, että HR:n perustoiminnot pyörivät, ja ennakoi mahdolliset resurssivajeet. 

Kertaa työlainsäädäntö ja seuraa lainsäädännön muutoksia

Valmistaudu poikkeustilanteen aiheuttamiin toimenpiteisiin. Kertaa työlainsäädäntö ja yhteistoimintalaki sekä oman organisaation toimintaperiaatteet. Seuraa tiiviisti muuttuvaa lainsäädäntöä ja hae tarvittaessa apua tulkintaan ja soveltamiseen. Valmistele tarvittaessa jo ennakkoon esimerkiksi lomautuksiin tai irtisanomisiin liittyviä toimenpiteitä, jotta voit toimia nopeasti. 

Kuuntele ja viesti

Pysy henkilöstön pulssilla olemalla läsnä eri kanavissa, aktiivisesti kysymällä ja kuuntelemalla. Tiedota ja viesti, jotta poistat epävarmuutta ja epätietoisuutta. Nyt mieluummin ne kuuluisat överit kuin vajarit. 

Tuo henkilöstönäkökulma päätöksentekoon

Sinä olet henkilöstön ääni johdolle. Tuo liiketoiminnan päätöksentekoon henkilöstönäkökulmaa. Kerro johdolle, miten pohdittavat päätökset vaikuttavat henkilöstöön, ja rytmitä henkilöstön pulssia johdolle. 

Huolehdi itsestäsi ja kollegoista

Pystyt auttamaan muita vain silloin, kun pidät huolta omista voimistasi. Työn lisäksi meitä kuormittavat huoli läheisistä ja terveydestä ja poikkeustilanteen aiheuttamat muutokset arjessa. Ole armollinen itsellesi ja kollegoille: ymmärrä kiireessä tehtyjä virheitä, pysähdy vetämään henkeä, tee asioita joista tulet iloiseksi, lepää. 

Hyödynnä verkostoja

Rastor-instituutin Henkilöstöpäällikön tutkinnon opiskelijoiden WhatsApp-ryhmässä ovat sinkoilleet kysymykset, kommentit ja avunpyynnöt aamuvarhaisesta yömyöhään. Missä sinä voit verkostoitua muiden HR-ammattilaisten kanssa? Kerro kokemuksistasi, pyydä ja anna apua – tässä me olemme yhdessä, saman uuden tilanteen edessä. 


Luitko jo nämä? Haastattelimme kahta kokenutta HR-johtajaa heidän työstään koronaviruskriisin keskellä. 
 

 

HR- JA TYÖHYVINVOINNIN KOULUTUKSET

Henkilöstöammattilaiseksi ei synnytä, ammattilaiseksi kasvetaan. Meillä voit opiskella yksittäisen kurssin tai kokonaisen tutkinnon tai edetä edetä vasta-alkajasta ammattilaiseksi seuraamalla koulutuspolkuamme.

VALITSE OMA HR-KOULUTUKSESI

Jaa sivu