Poikkeusolot synnyttävät poikkeuksellista hyvää

Julkaistu 22.4.2020

Vaikka maailma näyttää juuri nyt mustalta, valopilkkujakin kuitenkin on. Ruohonjuuritasolla poikkeustila synnyttää poikkeuksellista käyttäytymistä. Meidät on kaikki heitetty yhdellä iskulla epämukavuusalueelle, mutta lamaantumisen sijaan ihmisistä onkin löytynyt voimavaroja tarttua toimeen ja tuottaa hyvää toinen toisilleen.

Kun palaamme taas aikanaan normaaliin arkeen, on muutama asia, jotka haluaisin muistaa ja viedä mukanani tulevaisuuteen.

Säilytetään auttamisen kulttuuri

Ensin yksittäiset ihmiset ja nyt myös yhä enemmän yritykset ovat lähteneet auttamaan vaikeaan tilanteeseen joutuneita kanssakansalaisia ja yrittäjiä. Kaveria ei jätetä -asenne vahvistuu poikkeusoloissa, mutta sen toivoisi jatkuvan myös elämän normalisoiduttua. Vastuullisuudesta on viime vuosina puhuttu paljon. Nyt sen painoa mitataan toden teolla. Auttamisessa vastuullisuus konkretisoituu. Pidetään siitä kiinni ja tehdään auttamisesta pysyvä arvo.

Pidetään muutosvauhtia yllä

Suomi siirtyi käytännössä yhdessä yössä etätyöhön ja etäopetukseen. Viimeistään nyt ennakkoluulot mm. etäkoulutuksen suhteen ovat karisseet. Etäkoulutus yllätti myös meidän opiskelijamme yhteisöllisyydellään. On suoranainen ihme, miten näin suuri muutos onnistui ilman sen kummempaa kipuilua. Pakko on hyvä opettaja, mutta se ei yksin riitä selittäjäksi. Digiloikka tapahtui vauhdilla, johon mitkään työyhteisöjen kehityshankkeet eivät olisi kyenneet. Jos pystymme kehittämään työtämme ja ottamaan käyttöön uutta teknologiaa samalla voimalla jatkossakin, monet kasvun ja uudistumisen esteet poistuvat kertaheitolla.

Tarpeen tullen työyhteisöistä on löytynyt valtava määrä piilossa ollutta osaamista, kykyä ja tahtoa muuttaa toimintaansa. Kriisitilanteessa monen työlista on mennyt uusiksi: poikkeustilanteen laskeuduttua esimerkiksi HR-ammattilaisten työpäivä on kulunut ratkoessa akuutteja ja yllättäviäkin kysymyksiä ilman tietoa tulevasta.

Tarpeen tullen työyhteisöistä on löytynyt valtava määrä piilossa ollutta osaamista, kykyä ja tahtoa muuttaa toimintaansa.

Annetaan tilaa luovuudelle ja uusille ideoille

Kriisi on saanut ihmeellisellä tavalla ihmisten luovuuden liikkeelle. Niin sosiaalisen eristyksen aiheuttamaa alakuloa kuin yrittäjien ahdinkoa lievittämään syntyi nopeasti ideoita, joista osa saattaa hyvinkin synnyttää jatkossa uutta liiketoimintaa. Useissa yrityksissäkin on vauhdilla toteutettu innovatiivisia ratkaisuja, joilla esimerkiksi helpotetaan terveydenhuollon kipeästi tarvitsemien suojatarvikkeiden saatavuutta. Samaa rohkeutta tarttua uusiin ideoihin ja panna toimeksi tulemme tarvitsemaan kriisin jälkihoidossa enemmän kuin koskaan.

Vahvistetaan luottamusta

Suomalaisia sanotaan tottelevaiseksi kansaksi, joka on tässäkin tilanteessa sopeutunut moniin rajoituksiin jokseenkin mukisematta. Mielestäni on kuitenkin ennen kaikkea kyse luottamuksesta. Luotamme yhteiskunnan päättäjiin, viranomaisiin, terveydenhuoltoon ja toinen toisiimme, koska tiedämme, että näin voimme selvitä läpi tästä kriisistä. Kaikilla tasoilla maan hallituksesta lähtien johdolta vaaditaan nyt selkeää ja rehellistä viestintää ja tekoja, jotka vahvistavat luottamusta.

Vaalitaan yhteisöllisyyttä

Pakollinen eristäytyminen ja siirtyminen etätyöhön on omalla kohdallani tehnyt entistäkin paremmin selväksi, kuinka tärkeä työyhteisö on. Toki verkossakin yhteisöllisyyden tunnetta voi toteuttaa monin tavoin, mutta nyt vasta huomaa kuinka paljon hyvää energiaa päivittäiset kohtaamiset töissä ovat tuottaneet. Varmaan monissa organisaatiossa tullaan tekemään etätyötä paljon enemmän kuin aikaisemmin, mutta uskon että samaan aikaan yhteisöllisyyden vaaliminen ja kohtaamisten merkitys vahvistuvat.

Kirjoitus on alun perin julkaisu Kauppalehden Vieraskynä-blogeissa 21.4.2020. 

Jaa sivu