Määrätään lääkkeeksi yksi tutkinto

Julkaistu 22.2.2018

Mieli vaati minulta rohkeita tekoja: Elämän päivitystä isolla kädellä. Oma ja lähipiirini tarina tuli kirjoittaa uusin juonenkääntein. Haastavimpina myllerryksen hetkinä mieleeni ei ensimmäisenä tullut ajatus opiskelusta. Olihan minulla pieniä tömistäviä jalkapareja huollettavina. Silti ajatus itsensä kokonaisvaltaisesta uudistamisesta kiehtoi hyvinvoinnin nimissä. Kehittymisen magneettia kohti minua veti myös oma esimieheni, joka kannusti ja uskoi: ’’Mikset pystyisi?’’

Ja totta vieköön: Minähän pystyin! Copywriterin koulutusohjelmaa opiskellessani havahduin siihen, kuinka suuri voima sanoilla on. Jo yksi ainoa sana voi alistaa, nöyryyttää, romuttaa ja masentaa. Tai se voi toisaalta oivalluttaa, riemastuttaa, nostattaa ja vetää puoleensa. Minulle kävi viimeksi mainitulla tavalla opintielle lähtiessäni.

Olin mielestäni etuoikeutettu, kun sain ahmia samaa ilmaa työelämän palkittujen osaajien kanssa. Kouluttajat jakoivat auliisti kokemuksiaan, niin hyviä kuin huonojakin, meidän opiksemme. Oi sitä luovan työn kiteyttämisen tuskaa ja samalla taianomaista positiivista voimaa! Ympärilläni oli ideoita sinkoilevia aikuisia ihmisiä. Ihmisiä, jotka ottivat kiitollisina kopin toistensa ajatuksista jalostaakseen niitä eteenpäin meidän kaikkien hyödyksi. Ihmisiä, jotka uskalsivat heittäytyä – ihan kuin silloin taaperoina! Missään vaiheessa ei tuntunut siltä, että olisin ollut yksin kehittymiskuormani kanssa. Rastor-instituutin* henkilökunta luotsasi meitä opinnälkäisiä ammattimaisin ottein.

Jos sanalla on ihmiseen valtava vaikutus, niin on myös koulutuksella. Mitä jos elämän ahdistavana hetkenä lääkäri ei määräisikään tabletteja vaan uuden uran, mielenkiinnon kohteen ja kiehtovan ajatuksen? Pinnalla pitävän kiljahduksen: ”Hei, mä pystyn!”

Yllättäen väsyneiden hiljaisista riveistä hyppää esiin värikkäitä, elämästä juopuneita, sankareita. Toivottomina pidetyt saavat lääkkeeksi uuden mahdollisuuden. Ryhmässä toimiminen ja palautteesta oppiminen tuuppaavat heitä jo seuraavaan energiseen loikkaan, vaikka jalat ovat ilmassa edellisestä venymisestä. Epäröinnin hetkellä he voivat aina luottaa vieressään etenevään toiseen ihmiseen.

Yhteiskuntamme on sallivampi, mutta se arvostaa sinnikkyyttä. On lupa kokeilla ja löytää oma reitti. Rohkeita navigointeja tekevä huomaa pian, että arki on tuottavampi ja muutenkin miellyttävämpi elää.

Hyvinvoinnin reseptiin on kirjoitettu ’’uuden oivaltaminen’’. Sinä, jo voimistunut ja hymylläsi ympäristön valloittanut, vilkaisethan viereesi. Kannustuksesta liikahtava potentiaali saattaa hengittää aivan lähelläsi. 

*Kirjoitus on julkaistu Markkinointi-instituutin verkkosivuilla vuonna 2018. Markkinointi-instituutti ja Rastor yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.

Jaa sivu