Työntekijän aktiivimalli

Julkaistu 29.1.2018

Valitsetko mieluummin työssäkäyvän vai työttömän aktiivimallin? Omaa osaamistaan kannattaa kehittää kaiken ikää niin, ettei tule yllätetyksi yrityksen muutostilanteessa.

Eduskunnan hyväksymä työttömän aktiivimalli herättää voimakkaita tunteita, monestakin näkökulmasta. Pelätään, että työttömät niputetaan samanlaiseen toimintamalliin, vaikka jokaisella on oma tarinansa. Kuka on nuori, kuka ikääntynyt, kuka pitkäaikaistyötön, kuka vasta työttömäksi jäänyt.

Entä jos keskittyisimme välillä aktivoimaan työssäkäyviä?

Pysy aktiivisena koko työurasi ajan

Omasta osaamisestasi huolehtimalla voit välttyä työttömän aktiivimallin piiriin joutumiselta. Yksi tutkinto ei enää riitä koko työuraksi! Ota käyttöösi työssäkäyvän aktiivimalli, jossa raportoit vähintään kerran vuodessa työnantajallesi, miten olet huolehtinut osaamisestasi niin, että se vastaa työelämän tarpeisiin myös tulevaisuudessa. Mitä uutta olet oppinut, millaisia tuloksia olet saanut aikaan ja millaista arvoa olet tuottanut työnantajallesi?

Hyväksy hyvän sään aikana se tosiasia, että joudut lunastamaan paikkasi uudelleen ja uudelleen. Arvosi työnantajalle koostuu monista asioista, joista on hyvä käydä aitoa vuoropuhelua.

Oikeus koulutukseen ei kuulu vain nuorille

Tarve ja oikeus kehittää itseään ei ole vain nuorten etuoikeus. Työntekijän osaaminen koostuu monista tekijöistä. Opimme työssä ja työtämme kehittämällä. Opimme avoimissa verkostoissa ja toisiltamme. Kehitymme myös opiskelemalla ja valmentautumalla läpi työuran. Aikuiskoulutuksella on erityinen arvo myös verkostojen luomisessa ja ylläpitämisessä. Koulutuksissa ja verkostoissamme vaihdamme ajatuksia muissa yrityksissä työskentelevien kollegoiden kanssa, uudistumme ja samalla uudistamme koko organisaatiotamme.

Miksi aktiivimalli tökkii?

Emme ole kaikki luonnostamme aktiivisia, emme ainakaan kaikilla elämän osa-alueilla. Ruuhkavuodet selittävät väsymistä ja välillä tuntuu, että työelämä imee niin kuiviin, ettei uudistumiseen jää voimia. Silti, ja juuri silloin, se on tärkeää.

Kukaan meistä ei halua myöntää leipiintyneensä tai jämähtäneensä mukavuusalueelle. – Minähän osaan jo nämä hommat, voihkaisee joku. – Ei tässä iässä enää kannata opiskella, selittää toinen. Kyllä kannattaa! Kaiken ikäisenä pitää laajentaa osaamistaan niin, ettei tule yllätetyksi yrityksen muutostilanteessa.

Kerron esimerkin viimeistä vuosikurssia lääketiedettä opiskelevasta nuoresta miehestä, joka aloitteli lääketieteen syventävien opintojen opinnäytetyötään. Ohjaaja yllätti hänet sanomalla, että olisi hyvä, jos osaisit koodata Python-ohjelmointikielellä. Koodata! Tuleva lääkäri. Ei auttanut muu kuin alkaa opetella koodikieltä, jotta voisi selviytyä opinnäytetyöstään ja sen tutkimusaiheesta. Esimerkki kertoo toimialasta riippumattomasta moniosaamisen tarpeesta. Työelämässä olevat eivät ole suojassa tältä muutokselta.

Varaudu, jotta aktiivimalli ei lankea

Omasta osaamisesta työn ohessa huolehtiminen ei ole kertaponnistus. Lisä- tai täydennyskoulutuksesta saatua todistusta ei kannata opinnälän kera haudata piirongin laatikkoon. Jatkuva aktiivinen ote, utelias mieli uuden suhteen ja oivallusten jakaminen omassa työyhteisössä pitävät sinut työurassa kiinni. Polku on välillä mutkainen ja kivikkoinenkin, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. Valitsethan mieluummin työssäkäyvän kuin työttömän aktiivimallin!

Kirjoitus on julkaistu Markkinointi-instituutin verkkosivuilla vuonna 2018. Markkinointi-instituutti ja Rastor yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.

Jaa sivu