Heidi Hudson, Henkilöstöassistentin tutkinto

Tarja Kilgast

När jag funderade över en lämplig riktning att bredda mitt kunnande i, tänkte jag vilket yrke som är sådant i dagens arbetsliv att åldern är en fördel, inte en nackdel. En tydlig sådan bransch är fastighetsbranschen och inom den yrket som disponent. 

I sitt arbete på banken kom Tarja Kilgast i kontakt med bostads- och fastighetsbolag. Dessutom var hon verksam i styrelser i bostadsaktiebolag. Eftersom fastighetsförvaltningstemana tangerade Kilgast arbete ville hon få en klarare uppfattning om fastighetsförvaltaryrket. 

Världen och arbetslivet förändras och därför har det blivit vardag för dem som arbetar att kontinuerligt utveckla sin kompetens. Det måste finnas bredd åt flera håll i kunnandet för att flexibelt kunna anpassa sig till de förändringar som livet för med sig. Genom att utbilda sig även inom nya branscher kan man vidga sitt eget kunnande och hämta något nytt även till de nuvarande uppgifterna.
 

Är du intresserad av en karriär som fastighetsförvaltare? Bekanta dig med Utbildningsprogram för disponent.

Läs mer och anmäl dig

Fastighetsförvaltningsbranschen och därmed fastighetsförvaltarens uppgifter undergår förändring. Det räcker inte med enbart tekniskt kunnande och att behärska ekonomi.

Det går att utbilda sig till fastighetsförvaltare som vuxen vid sidan om arbetet

På grund av min arbetssituation sökte jag ett studiealternativ där det var möjligt att genomföra utbildningen som vuxenutbildning vid sidan om arbetet utan studieledighet. Utbildningsprogram för disponent var helt klart det mest kompakta paketet på marknaden. Studierna genomfördes vid sidan om arbetet, och utbildningsdagarna hölls som intensiva två dagars paket varannan månad, så de påverkade inte arbetet. 

Jag ville få en klarare uppfattning om hurdant fastighetsförvaltararbetet är. Målet uppfylldes på ett utmärkt sätt, eftersom fastighetsförvaltararbetet behandlades ur många olika synvinklar under utbildningen. Utbildningen gav kunskaper i fastighetstekniska frågor, ekonomi, juridik, dvs. lagar och författningar, samt kundtjänst.

Fastighetsförvaltningsbranschen och därmed fastighetsförvaltarens uppgifter undergår förändring. Det räcker inte längre att enbart ha teknisk kompetens och behärska ekonomi – i modern fastighetsförvaltning utnyttjas teknologi och delägare och boende betjänas bättre.

En dörr öppnades till ett nytt yrke

Utbildningen i fastighetsförvaltning förstärkte kompetensen och gav en stark grund för att verka som styrelsemedlem i ett bostadsaktiebolag.

I synnerhet den juridiska delen fastnade och hjälpte mig att förstå vad man ska fästa ännu noggrannare uppmärksamhet vid och varför. Jag var van att se på bokslut och bokföring ur företagens synvinkel, men utbildningsdagarna i bokföring som ingick i Utbildningsprogrammet inom fastighetsförvaltning åskådliggjorde skillnaderna mellan ett bostadsaktiebolags och ett vanligt företags bokföring och bokslut.

I min verksamhet i styrelsen i ett bostadsaktiebolag är beslutsfattandet säkrare och enklare då jag förstår helheten och känner till bakgrunden och lagarna. 

Dessutom var utbildningen sällsamt uppfriskande då man fick se på saker ur en ny infallsvinkel, blev bekant med människor inom olika branscher och fick en uppfattning om fastighetsförvaltaryrket. Världen förändras, men genom egen aktivitet kan man se till att man själv hålls med i förändringen. 

I och med utbildningen blev Kilgast så inspirerad av fastighetsförvaltaryrket att hon övergick till att fungera som fastighetsförvaltare på heltid och avlade senare även yrkesexamen i fastighetsförvaltning, IAT.
 

*Artikeln publicerades ursprungligen på Markkinointi-instituuttis webbplats. Tarja Kilgast avlade Utbildningsprogrammet inom fastighetsförvaltning vid Markkinointi-instituutti.  Markkinointi-instituutti och Rastor gick samman 1 januari 2020. Det nya företaget döptes om till Rastor-instituutti.