Onko sinulla kyky nähdä mahdollisuuksia ja rohkeutta tarttua niihin? Osaatko ennakoida tulevaa ja päätellä, mistä osaamisesta on hyötyä ja miten sen voit hankkia? Nämä taidot kehittyvät, kun lähdet hahmottelemaan omia uraunelmiasi ja suunnittelemaan, minkälaisella tekemisellä unelmasi mahdollistuvat.

Autamme sinut alkuun oman oppimissuunnitelmasi kanssa.  

Susanna ja Elina 600x350.jpg
Susanna Valkeus ja Elina Söderlund toimivat oppimisen asiantuntijoina Rastor-instituutissa.

Kuka kertoisi, mitä minun pitää oppia? 

Organisaatioissa tunnistetaan henkilöstön osaamisen yhteys tulokseen. Sen sijaan sen määrittely, mitä pitäisi oppia, ei organisaatiotasolla ole aivan helppoa.

Deloitten Global Human Capital Trends- tutkimuksen (2020) mukaan jopa 61 % kyselyyn vastanneista suomalaisista HR- ja liiketoimintajohtajista on epätietoisia, kuinka ja mihin suuntaan henkilöstöä tulisi kehittää.

Kenties olet törmännyt siihen, ettei esihenkilösi oikein osaa auttaa oman osaamisesi kehittämisen suunnittelussa. Mutta tuleeko esihenkilön välttämättä kertoakaan sinulle, mitä uutta tulee oppia? Olet oman työsi ja urasi paras asiantuntija, ja sinun oma näkemyksesi kehittymistarpeistasi on tärkein. 

Miksi emme pidä oppimisestamme parempaa huolta – opimmeko vain silloin, kun sattuma johtaa tiellemme jotain opittavaa?

Pidätkö aktiivisesti huolta urastasi ja osaamisestasi?

Oppiminen on tärkeää ja välttämätöntä yksilölle ja työnantajalle. Se on vaikeaa, jos oppijalla itsellään ei ole suuntaa ja motivaatiota osaamisensa kehittämiselle. Siksi omia tavoitteitaan on tärkeä kirkastaa. 

Aloita kysymällä, tiedänkö, mitä kohti olen menossa. Pidänkö aktiivisesti omasta oppimisestani huolta? Johdanko omaa osaamistani vai opinko uutta vain silloin, kun joku muu tai sattuma johtaa tielleni jotain opittavaa?

Uskomme, että suunnittelemalla omaa uraasi ja oppimistasi pystyt johtamaan osaamistasi sen sijaan, että annat jonkun muun tai puhtaan sattuman ottaa ohjakset.

Oppimistavoitteesi kirkastamalla pystyt paremmin huomaamaan tilanteet, joissa sinun on mahdollista oppia itsellesi merkityksellisiä asioita ja tarttumaan tiellesi osuviin oppimistilanteisiin. Mikä palkitsevinta, suunniteltu oppiminen tekee myös oppimisesta näkyvää. Oma oppimissuunnitelmasi toimii karttana matkallasi. 

Opiskelu tarjoaa rajattomia mahdollisuuksia

Kun kirkastat ensin itsellesi, mitä haluat oppia, on oman oppimismatkan suunnittelu helpompaa. Erilaiset kurssit ja koulutukset tarjoavat eväitä matkallesi.

Kun keksit oikeat sanat Googlen hakuja varten, löydät verkosta helposti lukuisia mahdollisuuksia. Koulutustarjontaa on paljon, ja monet opinnot mahdollistetaan aika- ja paikkariippumattomasti.

Ajatus siitä, että voit opiskella mitä vaan missä vaan, on kutkuttava. Toisaalta meidän on opittava myös hallitsemaan tarjonnan paljoutta ja rohkaistuttava tekemään valintoja erilaisten kurssien ja koulutusten välillä.

Jos sinun on vaikea lähteä liikenteeseen oppimisesi suunnittelun kanssa, meillä on sinulle hyväksi havaitsemamme vinkit omannäköisen tulevaisuutesi hahmottamiseen.

Suunnittelemalla omaa uraasi ja oppimistasi pystyt itse johtamaan osaamistasi sen sijaan, että annat sattuman viedä sitä.
Kuka johtaa osaamistasi 600x350.jpg

Valmistaudu omaan tulevaisuuteesi

 

1. Linkitä uuden osaamisen tarve omaan työhösi ja uratavoitteeseesi

Mieti, mitä osaamista tarvitset arjessasi lisää, jotta onnistuisit työssäsi entistä paremmin. Kun tarve uuden oppimiselle nousee aidosti omasta arjesta, siitä tulee oman kiinnostuksen ohjaamaa innostavaa tekemistä. 

2. Mieti, mitä uutta osaamista tarvitset

Joskus voi olla haastavaa sanallistaa tavoitteita. Uuden uran ja uuden oppimisen alkuun pääsemistä helpottaa muiden kokemuksiin tutustuminen. Lue opiskelijoiden uratarinoita. Katso ja kuuntele erilaisia podeja, videoita ja webinaareja tai lue ammattikirjallisuutta.

Mieti, miten löytämääsi tietoa hyödynnät ja mihin haluat syventyä seuraavaksi. Usein jo yksi hyvin valittu inspiraation lähde auttaa pääsemään alkuun oppimissuunnitelman laatimisessa ja motivoi pidempiinkin opintoihin. 

3. Tee oppimissuunnitelmasi

Listaa oppimissuunnitelmaan mitä, miten ja missä aiot oppia. Suunnitelmasi voi aikuisopiskelun lisäksi koostua erilaisista kursseista, työssä tai vapaa-ajan harrastuksissa kerättävistä osaamista, media- ja digimateriaaleista tai perinteisestä ammattikirjallisuudesta.  

4. Johda oppimistasi

Oppiminen arjen keskellä vaatii sinnikkyyttä ja aktiivisia tekoja. Tee oppimisesta osa arjen rutiineja. Joskus oman oppimisen johtaminen voi tuntua tylsältä ja vastahakoiselta, mutta myös huonot hetket ovat osa oppimista. Lue, miten muut ovat toimineet. 

5. Tee näkyväksi, mitä olet oppinut 

Opittujen asioiden listaaminen, videoiden nauhoittaminen puhelimella tai blogin kirjoittaminen palvelee omaa oppimistasi. Eikä näiden tarvitse olla julkisia! Palaa ajatustesi pariin myös myöhemmin. Huomaat, miten palkitsevaa on todeta, miten oma ajattelu on kehittynyt.

6. Tutki, millaista tukea saat työstäsi ja valjasta ihmiset ympärilläsi tukemaan oppimistasi

Mieti, mistä haluat palautetta ja pyydä sitä! Selvitä, millaisia osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia työpaikallasi on. Etsi keskustelukumppani tai mentori omista verkostoistasi. Sparraile muiden kanssa laajentaaksesi näkökulmaasi. Pyydä säännöllisesti palautetta asiakkailtasi, esihenkilöltäsi ja kollegoilta. Vuorovaikutus ja palaute tuovat lisää draivia tekemiseen! 

7. Huolehdi oppimiskunnostasi ja vaali sitä

Oppiminen vaatii aikaa. Lepo on tärkeä osa oppimisprosessia. Uni tukee oppimista ja muistia merkittävästi. Anna itsellesi lupa vain olla.

8. Sijoita myös omaa aikaa ja rahaa kasvuun ja kehittymiseen

Muistuta itsellesi, ketä varten sinä opiskelet. Oivalla, että todellinen kasvu ja kehitys alkavat, kun otat ohjat omiin käsiisi ja olet valmis investoimaan itseesi – niin ajan kuin taloudenkin suhteen.

 Ottamalla vinkkimme käyttöön tartut oppisen johtamisen ohjaksiin.