Näin onnistut työhaastattelussa etäyhteydellä

Työpaikkahaastatteluja tehdään nykyään paljon myös etäyhteyden välityksellä. Yleinen tapa on toteuttaa ensimmäinen haastattelu etänä, ennen viimeistä kasvokkaista haastattelua.

Yleiset haastatteluun liittyvät ohjeet soveltuvat hyvin myös Zoomin tai Teamsin kautta tehtyihin haastatteluihin, mutta etäyhteydellä toteutettavassa haastattelussa on muutamia poikkeavia asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. 

Ennen haastattelua

 • Varmista ennakkoon tietokoneesi toiminta, mm. kameran ja mikrofonin toimivuus. Isokokoinen kuvaruutu on paras vaihtoehto, mutta myös tabletin tai puhelimen käyttäminen on mahdollista, vaikka tällöin vastapuolen havainnointi pienestä ruudusta on hankalampaa.
 • Tutustu ennakkoon haastattelussa käytettävän järjestelmän ominaisuuksiin ja testaa tarvittavat toiminnot, esim. taustakuvan valinta tai oman mahdollisen esityksen, työtodistuksen tai portfolion jakaminen. Voit pohtia, onko tarpeen lähettää esim. chatin kautta haastattelijalle linkki omaan LinkedIn-profiiliin tai omille kotisivuille.  
 • Sopivan kamerakulman löytymistä voit myös testata ennakkoon ja halutessasi vaikka harjoitella hieman esiintymistä kameran edessä.  Muistathan tarkistaa kamerakuvan taustalla näkyvän neutraalin miljöön, jos taustakuva ei ole käytössä.
 • On tärkeää suunnitella ja valita etukäteen paikka, joka on rauhallinen ja jossa on mahdollisemman vähän ylimääräisiä, ulkopuolisia häiritseviä ääniä. 
 • Paikkaa valittaessa on tärkeää huomioida sen mahdollistavan sinulle myös mukavan ja rennon asennon, jossa on itsellä hyvä olo käydä keskustelua. 

Haastattelun aikana ja jälkeen

 • Valmistaudu hyvissä ajoin ennen haastattelua avaamalla laite ja tarkistamalla, että kaikki toimii ja haluamasi aineistot ovat löydettävissä helposti. 
 • On hyvä varautua myös mahdolliseen verkkoyhteyden katkeiluun tai takkuiluun. Ota kutsulinkki esiin uudelleenkirjautumista varten sekä haastattelijan yhteystiedot, jotta voit olla tarvittaessa häneen yhteydessä. Huonot yhteydet saattavat aiheuttaa myös kuvan ”jäätymistä”, joten omasta koneesta kannatta laittaa kaikki turhat ohjelmistot ja selaimet kiinni. 
 • Huomioi, että etäyhteydellä eleet ja ilmeet eivät välity täysin samoin kuin kasvokkain, vaan ne ovat hieman vaikeammin havaittavissa. Näin ollen pyri välttämään liian nopeatempoista liikkumista ja eleilyä. Etäyhteyksin ei välttämättä pysty havaitsemaan kaikkia pieniä lyhyitä eleitä tai liikkeitä, joten rauhallinen tyyli ja kestoltaan pidemmät eleet (esim. hymy) sopivat parhaiten. Kuitenkin elein ja ilmein, esim. käsiä ja kehoa käyttämällä, voit hyvin tuoda omaa persoonallisuutta esiin.
 • Rauhallinen puhetempo ja selkeä artikulaatio toimivat parhaiten etäyhteyksin käytyyn keskusteluun. Huomio aina myös tauotukset sekä äänenpainotukset puheessa.      
 • Pidä hyvä katsekontakti katsomalla suoraan kameraan, mutta välillä on täysin normaalia seurata myös ruudulla puhuvaa haastattelijaa. Helposti saattaa jäädä seuraamaan omaa kuvaa, jolloin voit harkita oman kuvan piilottamista helpottamaan keskittymistä haastattelijaan. Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä olemaan mahdollisemman luonnollinen ja oma itsensä!
 • Lopuksi ”Miten prosessi tästä etenee” -mainintojen jälkeen, on tyypillistä päättää videopuhelu vilkuttamalla tai kädellä tervehtimällä, hymyn kera.
 • Etähaastattelun (samoin kuin lähitapaamisenkin) jälkeen voit laittaa vielä erikseen viestiä ja kiittää haastattelusta sekä nostaa esiin sinulle kiinnostavat ja mielekkäät kohdat liittyen tulevaan työtehtävään ja yritykseen tai vain huomiot haastattelun sujuvuudesta. 

Liity hakijaverkostoon ja nappaa uusi työpaikka!
 

LIITY TÄSTÄ HAKIJAVERKOSTOON