Mitä tukia työn ohessa opiskeleva aikuisopiskelija saa?

Tiesitkö, että aikuisenakin olet oikeutettu monenlaisiin opintoihin liittyviin etuuksiin?

Aikuiskoulutustuki

Aikuiskoulutustuen saamisen ehdot päivittyivät 1.8.2020. Aikuiskoulutustuen saaminen ei enää edellytä päätoimista opiskelua.  Tuen saamisen ehtona on muun muassa, että sinulla on voimassa oleva työ- tai virkasuhde, josta jäät opintovapaalle. Lisätietoja: Aikuiskoulutustuki

Ammattitutkintostipendi

Ammatillisen tutkinnon suorittanut voi tietyin edellytyksin anoa Työllisyysrahastolta ammattitutkintostipendiä, mutta tätä asiaa koskeva lainsäädäntö on muuttumassa 1.8.2024. Tarkista viimeisimmät tiedot stipendistä sekä lakiesityksen ja muutosten aikataulusta Työllisyysrahaston verkkosivuilta.

Ammatillisia tutkintoja ovat liiketoiminnan perustutkinto sekä ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Katso tästä kaikki Rastor-instituutin ammatilliset tutkinnot.

aikuisopiskelu-luokka.jpg

Verovähennykset

Jos maksat koulutuksesi itse, opiskelu voi olla verovähennyskelpoista. Vähennyksen saadaksesi sinun on pystyttävä osoittamaan, että koulutus on välttämätöntä ammattitaitosi ylläpitämiseksi ja että kulut ovat välittömästi sidoksissa tulonhankintaan. Vähennyksen määrä riippuu koulutuksen hinnasta ja tuloistasi. Lisätietoja saat oman alueesi verotoimistosta. Lisätietoja: Verohallinto

Etuuksia oppisopimuksella opiskelevalle

Päiväraha ja perheavustus
Voit saada päivärahaa, jos työnantajasi ei maksa sinulle palkkaa koulutuspäiviltä. Palkanmaksusta sovit oppisopimusta solmiessasi. Päiväraha on 15 euroa/koulutuspäivä. Päivärahan lisäksi voit saada perheavustusta, jos sinulla on alaikäisiä lapsia. Perheavustus on 17 euroa/koulutuspäivä. Tuet maksaa oppisopimustoimisto.

Matkakorvaus
Jos lähiopetuspäivät tai tutkintotilaisuus järjestetään yli 10 kilometrin päässä kotosi tai oppisopimuspaikasta, voit hakea matkakorvausta. Tuen maksaa oppisopimustoimisto. 

Lisätietoja: Oph, Opiskelijan opintososiaaliset etuudet oppisopimuskoulutuksessa.