Keskivertosuomalainen viettää noin kahdeksan tuntia työssä joka päivä. Se on enemmän kuin moni meistä nukkuu tai viettää perheensä kanssa. Vuonna 2019 käytimme lisäksi päivittäin keskimäärin 46 minuuttia työmatkoihin*.

Korona-aikana työmatkat ovat lyhentyneet, mutta etätyössäkin käytämme päivittäin runsaasti aikaa myös työhön valmistautumiseen, sen ajattelemiseen sekä siitä murehtimiseen ja palautumiseen. Työ kytkeytyy suureen osaan ajankäytöstämme.

Mikä neuvoksi, jos työ ei innosta?

Koska työ vie niin ison osan ajastamme ja elämästämme, haluamme sen olevan mielekästä, palkitsevaa ja merkityksellistä. Kuitenkin Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi -kyselyn mukaan noin neljäsosa suomalaisista miettii usein eroamista nykyisestä työstään. Määrä on hätkähdyttävä: pienenkin organisaation kahvipöydässä se voi tarkoittaa useita henkilöä, isossa jopa satoja. Lohdullista on se, että uransa suuntaa miettivä ei ole yksin pohdintojensa kanssa. Työnantajan on kuitenkin syytä varautua ja etsiä keinot pitää osaajistaan kiinni. Mitä asian eteen sitten voisi tehdä?

1. Tuunaa työtäsi

Onko työnkuvaasi mahdollista muokata? Työntekijän ja työnkuvan matchaus lisää motivaatiota ja sitoutumista työhön, mikä edistää työntekijän työhyvinvointia sekä työn tehokkuutta ja tuottavuutta. On kaikkien etu, että työntekijän osaamista hyödynnetään mahdollisimman monipuolisesti.

2. Siirry osa-aikatyöhön

Onko sinun mahdollista siirtyä tekemään lyhyempää työaikaa? Ehkä voit lisääntyneellä vapaa-ajallasi keskittyä hankkimaan merkityksellisiä kokemuksia. Kenties uusi vapaaehtoistyö tai lisääntynyt aika tärkeälle harrastukselle voi toimia mielekkyyden lisääjänä arjessasi.

3. Työllistä itsesi sivutoimisella työllä

Jos päätyösi ei tarjoa sinulle jatkuvia flow-tilan ilotulituksia, ehkä voit hankkia niitä sivutyöllä? Yhä useammat työskentelevät sivutoimisesti joko palkkatyössä tai sivutoimisena yrittäjänä. Päätyön tarjoama turvattu tulo mahdollistaa matalan kynnyksen kokeilla sivutoimisesti jotakin täysin uutta.

4. Vaihda työpaikkaa tai alaa

Eikö kehittämis- tai etenemismahdollisuuksia löydy, oma ala ei kiinnosta tai sen vaatimukset tuntuvat liian kovilta? Silloin työpaikan tai alan vaihtaminen voi olla oikea ratkaisu. Laita siis työnhakuasiakirjat kuntoon tai tutki kouluttautumisvaihtoehtoja esimerkiksi Rastor-instituutin monipuolisesta tarjonnasta.

Ohjaudu oikeaan suuntaa arvojesi avulla

Uraan liittyvät päätökset on syytä tehdä harkiten. Henkilökohtaiset arvot sekä motivaation lähteet ohjaavat valintojamme. Onkin tärkeää pohtia näitä ennen konkreettisia toimenpiteitä.

Kokeile listata ylös viisi tärkeintä arvoasi. Mieti, mikä on sinulle kaikkein tärkeintä ja pohdi, miten arvosi toteutuvat työssäsi. Elätkö (työ)elämässäsi  arvojesi mukaisesti?

Uravalmennus ei välttämättä lyhennä työhön suoraan tai välillisesti käyttämääsi aikaa. Sen avulla voit kuitenkin innostua työstäsi – joko nykyisestä tai uudesta – enemmän, voida paremmin ja tuoda uutta lisäarvoa työyhteisöllesi.

Hyödynnä ammattilaisen apu

Itsetutkiskelu tai kaverin sparraus voi auttaa urapulmiin. Aina se ei kuitenkaan riitä – joskus itsereflektiota omien arvojen, motivaation lähteiden, vahvuuksien ja osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa on tarpeen syventää ja peilata ammattilaisen avulla. Myös asiantuntijan vinkit työnhakuun tai alanvaihtoon voivat olla tarpeen. Rastor-instituutista löydät laadukkaat uraohjauspalvelut uutta suuntaa urallaan pohtiville.

Uravalmennus ei välttämättä lyhennä työhön suoraan tai välillisesti käyttämääsi aikaa. Sen avulla voit kuitenkin innostua työstäsi – joko nykyisestä tai uudesta – enemmän, voida paremmin ja tuoda uutta lisäarvoa työyhteisöllesi.

*Lähde: Suomalaisten työmatkat eurooppalaisittain kohtuullisia – eniten aikaa kuluu Latviassa ja Britanniassa | Tieto&trendit (stat.fi)