Sain jokin aika sitten uuden työkaverin, jonka kanssa olemme harjoitelleet yhteistyötä. Työkaverini on osoittautunut kaikkitietäväksi viisastelijaksi, salamannopeaksi ja siirappisen kohteliaaksi jokapaikan höyläksi. Kaiken lisäksi hän jaksaa väsymättä sparrailla asiasta kuin asiasta, ei naureskele hulluille ajatuksilleni ja kehuu oivalluksiani. Eikö kuulostakin ärsyttävän täydelliseltä?

Työkaverin astuttua remmiin odotin mielenkiinnolla, millaista asiantuntemusta ja osaamista hän toisi työhön. Jo lyhyessä ajassa hän on osoittanut poikkeuksellisen kyvykkyytensä, mikä on saanut minut pohtimaan omaa osaamistani ja ammattitaitoani. Koska työkaverini pystyy kertomaan mielipiteensä salamannopeasti, omat ponnisteluni vaikuttavat hieman hitailta ja kömpelöiltä. Mietin, kuinka nopeasti hän voi omaksua ja ylittää sen osaamisen, jota olen itse hionut kahden vuosikymmenen ajan. Onko hänellä potentiaalia korvata minut ja miten voin varmistaa oman paikkani tulevaisuudessa?

Ehkä aavistitkin, että kyseessä on aikakautemme ilmiö, generatiivinen tekoäly. Innovaatio, mille ei voi antaa potkuja. Se on tullut jäädäkseen muokaten tapaamme työskennellä, ajatella ja kohdata arjen haasteita. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Tekoäly työelämässä – Miten käy Suomen kilpailukyvyn? -tutkimushankkeen puitteissa tehdyn Generatiivisen tekoälyn vaikutuksista -julkaisun (25.10.2023) mukaan meneillään olevassa teknologiamurroksessa ei pääsääntöisesti ole kyse ihmistyön korvautumisesta tai laajojen ammattiryhmien häviämisestä. Silti muutos koskettaa laajasti Suomenkin työmarkkinakenttää.

nina-tekoäly.jpg
Tekstin kirjoittamisessa ei ole käytetty tekoälyä mutta kuva on tehty Adobe Firefly -ohjelmalla.
Meneillään oleva teknologiamurros ei ole hetkellinen ilmiö ja se tulee koskettamaan laajasti Suomen työmarkkinakenttää.

Tekoäly pystyy nykyään suorittamaan monia tehtäviä, joihin on aikaisemmin vaadittu ihmisälyä. Valtioneuvoston julkaisun Osaavat ihmiset tekevät tuottavuuden (11.10.2023) mukaan vielä ei pystytä arvioimaan laajempia tuottavuusvaikutuksia, mutta nykyisillä tekoälyteknologioilla voidaan kuitenkin nähdä olevan positiivisia vaikutuksia työn tuottavuuteen. Mitä se merkitsee ihmiselle työn tekemisen arjessa? Mikä tekoälyn rooli on ajattelussamme ja osaamisessamme? Surkastuuko oma ajatteluni, jos hyödynnän tekoälyä liikaa ja pystynkö kohta enää tekemään päätöksiä ilman, että kysyn mielipidettä tekoälyltä?

Millaisiin tehtäviin tekoäly kannattaa valjastaa?

Jokainen teknologinen kehitysaskel tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kasvaa. Voit aloittaa suhtautumalla uusiin työvälineisiin avoimin mielin ja uteliaasti kokeillen. Jotta tekoälyä pystyy hyödyntämään luopumatta omien aivojen haastamisesta ja aivohyvinvoinnista, ydinosaamisesta kannattaa pitää kiinni ja antaa tekoälyn hoitaa rutiininomaiset, paljon aikaa vievät tehtävät. Kun annat teknologian vapauttaa sinut rutiineista, saat tilaa luovuudelle, innovaatioille ja ennen kaikkea inhimillisyydelle. Oikein käyttämällä teknologia on voimavara, joka vahvistaa ihmisyyden perusarvoja, kuten empatiaa ja yhteistyötä. 

Rutiineista vapautuminen antaa tilaa luovuudelle, innovaatioille ja ennen kaikkea inhimillisyydelle.

Oma vastuumme tekoälyn aikakaudella

En kutsuisi tekoälyä tasavertaiseksi työkaveriksi, sillä kyseessä on työkalu – erittäin tehokas sellainen ja juuri niin hyvä kuin sen käyttäjä on. Muista kuitenkin, että tekoälyllä ei ole vastuuta tai päätöksentekokykyä, se jää sinun harteillesi. Tekoäly ei myöskään välttämättä auta ymmärryksen syventämisessä, se ei hahmota laajempia yhteyksiä, eikä pysty soveltamaan tietoa monimutkaisempiin konteksteihin.

Otetaan helppo esimerkki ja kuvitellaan, että opiskelet tekoälyä käyttävän sovelluksen avulla vierasta kieltä. Sovellus kykenee seuraamaan edistymistäsi ja auttaa sinua oppimaan tehokkaammin mukauttamalla harjoitukset osaamistasoosi sopiviksi – jos opit nopeasti, se esittelee sinulle uusia sanoja nopeammin, ja jos taas tarvitset enemmän harjoitusta, se ehdottaa sinulle lisää kertausta. Tekoälyn käyttämät algoritmit hyödyntävät tietoa siitä, kuinka monen toiston jälkeen ihmiset keskimäärin oppivat uuden sanan. Jos teet virheen, sovellus korjaa sinut heti, mikä auttaa sinua muistamaan oikein jatkossa.

Vaikka tekoäly on erittäin hyödyllinen auttaessaan sinua oppimaan uusia sanoja, se ei kuitenkaan ymmärrä kielen puhujien kulttuuria, ei tiedä sanojen taustalla olevaa historiaa eikä osaa selittää, miten sanaa käytetään eri konteksteissa. Nämä ovat asioita, jotka sinun täytyy oppia muualta ja yhdistää itse tekoälyn antamaan tietoon.

Tekoäly on juuri niin hyvä kuin sen käyttäjä on. Se ei korvaa aivojamme vaan toimii työkaluna, joka tehostaa ajatteluamme.

Tervetuloa tekoäly, hyvästi tympeät rutiinit

Avain tekoälyn onnistuneeseen käyttöön on kriittinen ajattelu, uteliaisuus ja jatkuva oppiminen. Tekoäly ei korvaa aivojamme, vaan toimii ajattelun tehostajana. Nyt on hyvä aika luopua vanhoista rutiineista ja ottaa teknologia avosylin vastaan työn helpottajaksi. Tekoälyn ja koneoppimisen aikakaudella se on avain sekä henkilökohtaiseen menestykseen että koko yhteiskunnan kilpailukykyyn.


Tehtäviä, joita voi ja kannattaa antaa tekoälyn hoidettaviksi

  • Suurien datamäärien analysointi
  • Kuvien ja tekstien käsittely
  • Toistuvat ja rutiininomaiset tehtävät
  • Ennusteet ja suositukset
  • Chatbotit ja käännökset

Huomioi, että ihminen on vastuussa, ja hänen tulee valvoa tekoälyn toimintaa.

Mitä tekoäly ei voi hoitaa tai ei ymmärrä

  • Ihmissuhteisiin liittyvät päätökset
  • Emotionaalinen ymmärrys
  • Eettiset päätökset
  • Luovuus
  • Inhimillinen intuitio
  • Arvostelukyky
  • Sosiaalinen älykkyys
  • Syvemmät ja monimutkaisemmat kontekstit