Ideoita videohaastattelussa onnistumiseen

Videohaastattelu täydentää työnhakuprosessia kirjallisen materiaalin lisäksi. Videohaastattelut ovat jo laajasti osana perustyönhakuprosessia. Rastor-instituutin rekrytointipalveluissa lähes jokaisessa rekrytoivassa koulutusohjelmassa ja rekrytointiprosessissa on videohaastattelu. 

Videohaastattelukutsu lähetetään joko kaikille hakijoille tai vain rajatummalle jatkoon valitulle ryhmälle. Videohaastattelussa on yleensä 1–3 kysymystä, joihin sinun tulee vastata tallentamalla omat videohaastatteluvastaukset. Voit tutustua haastattelukysymyksiin rauhassa ennen omien vastausten tallentamista. 

Videohaastatteluun vastaaminen

Vastaukset videohaastattelukysymyksiin kannattaa pitää lyhyinä, maksimissaan 1–2 minuuttia/vastaus. On hyvä tiedostaa, että rekrytoija saattaa katsoa vastauksestasi vain vähän aikaa sen alusta, eli ei välttämättä koko vastaustasi. 

Jos olet kokenut videoiden tekijä, voi sinulle olla luontevaa tallentaa oma vastaus ”kerralla purkkiin”. Suurin osa työnhakijoista kuitenkin suunnittelee vastaustensa sisältöä, valmistautuu ja harjoittelee. Videohaastattelun etu on, että oman vastauksen voi tarvittaessa nauhoittaa monta kertaa ennen kuin sen lähettää eteenpäin – täydellistä suoritusta ei kuitenkaan ole tarpeen tavoitella!  

Ota nämä asiat huomioon:

1.    Tekniikka, valaistus ja ääni: Testaa kameran ja äänien toimivuus ennakkoon. Tarkista, että valaistus on kunnossa (esim. älä kuvaa ikkunaa vasten), kameran sijainti on suhteessa kasvoihisi hyvä ja tausta neutraali. Huomioithan, että taustalla ei kuulu puhettasi häiritseviä ääniä. Kiinnitä huomiota  mahdollisen tukisanapaperin sijoitteluun, jotta voit tarvittaessa vilkaista sitä melko huomaamattomasti. 

2.    Valmistautuminen ja sisältö: Lue/kuuntele kysymykset niin monta kertaa kuin haluat ja valmistele omat vastauksesi etukäteen. Tuo esiin osaamisestasi konkreettisia esimerkkejä ja ominaisuuksiasi, jotka koet tärkeäksi rekrytoijan näkökulmasta. Harjoittele vastauksiasi ääneen ja tarvittaessa voit kirjoittaa vinkkisanat itsellesi tueksi. 

3.    Esiintyminen: Anna persoonasi ja tyylisi näkyä. Puhu suoraan kameralle ja pyri olemaan luonnollinen oma itsesi. Voit myös tervehtiä videon aluksi ja kiittää lopuksi videohaastattelusta. Muista hymyillä ja käyttää kehonkieltä sanojesi tueksi.