Blogi • 13.06.2024

Mistä ja miten löytää piilotyöpaikkoja? Lue vinkit!

Kaikki työpaikat eivät näy avoimesti, niitä lymyilee myös piilossa. Piilotyöpaikat ovat yritysten resurssitarpeita, joista ei ole vielä julkisesti ilmoitettu. Piilotyöpaikkojen löytäminen vaatii etsimistä, tutkimista ja aktiivista tekemistä, mutta löytäminen palkitsee. Rekrytointikonsulttimme Anu Lundström antaa vinkkejä piilotyöpaikkojen löytämiseen.

Vinkit piilotyöpaikkoihin.

Yrityksissä rekrytoinnin tarve voi käynnistyä esimerkiksi vanhempainvapaan tai pitkän sairausloman vuoksi tai nykyisen työntekijän siirtyessä uusiin tehtäviin. Lisääntyneen työmäärän tai kasvuhaasteen vuoksi pohditaan usein lisäresursseja. Näissä tilanteissa saatetaan ensin hyödyntää olemassa olevia verkostoja ja tiedustella työntekijöiltä suosituksia. 

Joskus yritys haluaa välttyä kalliin rekrytointiprosessin käynnistämiseltä ja pyrkii löytämään osaajan piilosta. 

Osaajaa haetaan, mutta työ on hakijan kannalta piilossa niin kauan kun sitä ei ole laitettu julkiseen hakuun.

Miksi kannattaa etsiä piilotyöpaikkoja? 
 

  1. Työtehtävä vastaa omaa osaamista: Piilotyönhaussa organisaatiolla on olemassa oleva resurssitarve ja tunnistettua tietoa millaista osaamista siihen kaivataan. Rekrytoijan kiinnostus herää sopivan hakijan tarjotessa omaa kokemustaan, osaamistaan ja vahvuuksiaan.
     
  2. Mahdollisuus erottua: Osoittamalla aktiivisuutta ja kiinnostusta erottautuu muista hakijoista ennen virallisen haun alkua.   
     
  3. Vähemmän kilpailua: Koska piilotyöpaikkoja ei mainosteta laajasti, kilpailu on huomattavasti vähäisempää kuin julkisesti ilmoitetuissa työpaikoissa. Joskus hyvä hakemus voi synnyttää jopa tarpeen uudelle työntekijälle. 
     
  4. Piilorekrytoinnit: Joissakin tapauksissa yritykset haluavat pitää rekrytoinnit luottamuksellisina esimerkiksi strategisista syistä, jolloin osaajan etsimiseen kysellään apua verkostosta tai haetaan häntä sosiaalisen median kautta.  
Vinkit piilotyöpaikkoihin.

Miten voi löytää piilotyöpaikkoja? 


1. Verkostoidu aktiivisesti 

Osallistu ammatillisiin tapahtumiin: Messut, seminaarit ja koulutustilaisuudet ovat erinomaisia paikkoja tavata potentiaalisia työnantajia ja alan ammattilaisia. Tällaiset tilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden esittäytyä ja kertoa omasta osaamisestaan suoraan rekrytoiville tahoille sekä tavata muita alan ammattilaisia, mikä voi johtaa uusiin työmahdollisuuksiin. 

Käytä LinkedIniä: LinkedIn on tehokas työkalu ammatilliseen verkostoitumiseen. Päivitä profiilisi ajantasaiseksi, liity alan ryhmiin, ryhdy seuraamaan sinua kiinnostavia organisaatioita ja lähetä verkostoitumispyyntöjä tapaamillesi henkilöille. Etsi ja kontaktoi olemassa olevasta verkostostasi sopivan tuntuisia henkilöitä esimerkiksi kysymällä kuulumisia tai pyytämällä lounaalle.  

Hyödynnä henkilökohtaisia kontakteja: Kerro lähipiirille, tuttavillesi, puolitutuille, ex-kollegoille ja opiskelukavereille, millaisia työtehtäviä haet ja mille alalle olet suuntaamassa. He voivat kuulla työmahdollisuuksista ja tietävät vinkata osaajasta.  

Aktiivinen ja ennakoiva lähestymistapa avaa ovia, jotka muuten pysyisivät suljettuina.


2. Ota suoraan yhteyttä yrityksiin 

Tutki yrityksiä ja lähetä hakemus: Etsi yrityksiä, joissa haluaisit työskennellä. Selvitä heidän rekrytointiprosessinsa. Monien yritysten verkkosivuilta löytyy tietoa siitä, miten he vastaanottavat avoimia hakemuksia. Lähetä kohdennettu ja hyvin perusteltu avoin hakemus suoraan yrityksiin. Kerro, miksi olet kiinnostunut juuri heidän organisaatiostaan ja miten voisit tuoda lisäarvoa. Kerro myös, milloin olet suunnitellut soittavasi ja valmis keskustelemaan lisää. 

Seuraa yritysten verkkosivuja: Monet yritykset ilmoittavat avoimista paikoista vain omilla verkkosivuillaan. Seuraamalla säännöllisesti kiinnostavien yritysten sivustoja, voit olla ensimmäisten joukossa hakemassa uutta työpaikkaa. Myös lukemalla uutisia voit löytää tietoja organisaation tulevista muutoksista, joista pystyy päättelemään piilotyöpaikkojen syntyä.  

Vinkit piilotyöpaikkoihin.

3. Hyödynnä ammatillisia verkostoja ja yhdistyksiä 

Liity ammattiliittoihin ja -yhdistyksiin: Monilla aloilla on omia ammattiliittoja ja -yhdistyksiä, jotka voivat olla erinomainen tietolähde piilotyöpaikoista tai tulevista osaajatarpeista. Näiden organisaatioiden kautta verkostoidut alan ammattilaisten kanssa ja voit saada tietoa avoimista työpaikoista. 

Osallistu verkostoitumistapahtumiin: Tällaiset tapahtumat ovat tarkoitettu verkostoitumiseen ja ne ovatkin loistavia paikkoja tavata työnantajia ja kuulla uusista työmahdollisuuksista. Verkostoitumistilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden esitellä omaa osaamista ja auttavat luomaan kontakteja, jotka voivat johtaa työpaikkaan. 

4. Seuraa uutisia 

Kasvuyritysten menestystarinat: Kasvavat yritykset tarvitsevat usein lisää henkilöstöä. Seuraa talousuutisia ja lehtiä saadaksesi tietoa näistä yrityksistä. Kasvavien yritysten luettelot tai saadut uudet rahoitukset ja menestystarinat antavat vihjeitä tulevista työpaikoista. 

Uudistukset ja nimitysuutiset: Uusien liiketilojen avaaminen, yritysjohdon muutokset ja organisaatiouudistukset voivat ennakoida uusien työpaikkojen syntyä. Seuraamalla nimitysuutisia saat tietoa yrityksistä, joissa saattaa olla uusia rekrytointitarpeita. 

Saneeraustilanteet: Yritysten fuusioitumiset ja uudelleenjärjestelyt voivat avata uusia työmahdollisuuksia, vaikka vanhaa henkilökuntaa irtisanottaisiinkin. Näissä tilanteissa työnantajat saattavat etsiä uusia osaajia ilman julkista hakua tai hyödyntää henkilövuokrausta, joka voi olla mahdollisuus saada jalka oven väliin. Jatkossa se voi tuottaa vakituisemmankin työpaikan. 
 

Vinkit piilotyöpaikkoihin.

5. Hyödynnä sosiaalista mediaa 

LinkedIn, X, Instagram ja Facebook: Sosiaalinen media on hyvä kanava tulla löydetyksi ja näkyväksi. Seuraa ja osallistu keskusteluihin tai julkaise itse jotain ammatillisesti kiinnostavia postauksia. Voit myös merkitä profiiliin vihreän #Opentowork statuksen ja kertoa millainen urasuunnitelma tai -tavoite sinulle seuraavaksi on. 

Hakusanojen käyttö: LinkedInissä voit myös etsiä työpaikkoja, jotka eivät ole esillä muissa julkisissa kanavissa. Käytä sosiaalisen median hakutoimintoja löytääksesi työpaikkoja. Hakusanoina voisivat olla esim. #rekrytointi, #työpaikka, #duunit ja #rekry. LinkedInissä voit hakea tietoa työpaikoista käyttämällä haluamiasi hakusanoja, kuten "myyntipäällikkö", ja löytää postauksia, joissa mainitaan avoimia työpaikkoja.  

6. Pysy rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritysten listoilla 

Rekrytointiyritysten listat: Pysy aktiivisena rekrytointiyritysten listoilla. Päivitä ansioluetteloasi tasaisin väliajoin tai soita ja kerro tarkemmin päivitetystä osaamisestasi. Kun uusiin mielenkiintoisiin paikkoihin tarvitaan osaajia, rekrytoijat voivat muistaa keskustelunne tai katsoa olemassa olevia hakemuksia läpi ja etsiä sopivaa henkilöä niistä. 

Henkilöstövuokraus: Useat yritykset hyödyntävät sopivan osaajan löytymiseksi myös henkilöstövuokrauspalveluja. Kun rekrytointitarve tulee nopeasti tai organisaatiossa on muutostilanne, jolloin ei ole vielä pitkän tähtäimen resurssitarvesuunnitelmia tehty, yritykset saattavat kääntyä henkilöstövuokrauksen piiriin. 
 

anu-lundstrom-400x400.jpg"Piilotyöpaikkojen etsiminen vaatii tekemistä, suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä sekä joskus jopa heittäytymistä mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta se myös mahdollistaa unelmien työpaikan löytämisen. Aktiivinen ja ennakoiva lähestymistapa avaa ovia, jotka muuten pysyisivät suljettuina."

Anu Lundström
rekrytointikonsultti,
Rastor-instituutti
anu.lundstrom@rastorinst.fi

Rastor-instituutin ura- ja rekrytointipalvelut auttavat sinua työelämän muutostilanteissa. 

Tutustu palveluihimme