Toimiva taloustiimi syntyy avarakatseisista ammattilaisista

Julkaistu 25.9.2020

Viisi tutkintoa suorittaneelle Copart Oy:n talouspäällikölle Jouni Nurmelle koulutukset työn ohessa ovat olleet uraloikkien ponnahduslautoja. Miten Nurmi rakentaa talouden dream teamin ja miksi organisaatiossa katseet kääntyvät nyt taloushallinnon puoleen? 

Toimiva taloustiimi on muutakin kuin ryhmä ammattilaisia

Jouni Nurmi tietää oman työhistoriansa ja esimieskokemuksensa myötä, että aidosti toimiva taloustiimi ei synny vain tuomalla yhteen ryhmä ammattilaisia, joista jokainen hallitsee täydellisesti oman työtehtävänsä. Parikymmenvuotinen esimieskokemus on opettanut hänet edellyttämään tiimissään avarakatseisuutta sekä halua ja asennetta nostaa katse omalta ruudulta kollegan puoleen. 

Taloushallinnon koulutukset.
Copart Oy:n talouspäällikkö Jouni Nurmi sekä kouluttautuu että kouluttaa taloustiimiään.
Haluan tiimiini vahvoja erityisalueensa osaajia, jotka myös pystyvät tarvittaessa auttamaan muita tiimiläisiä.

”Haluan tiimiini vahvoja erityisalueensa osaajia, jotka myös pystyvät tarvittaessa auttamaan muita tiimiläisiä. Tarvitaan siis osaamista ja halua paikata muita, mutta lisäksi on ymmärrettävä bisnestä. Mikä tuo ja mikä vie, miten sinä korreloit tukemaan liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla”, Nurmi kuvaa. 

”Vain omaan työtehtävään tuijottaminen laput silmillä ei kanna pitkälle. On osattava ja haluttava katsoa, mitä kollegat vierellä tekevät.”


Miten on oman tai tiimisi talousosaamisen laita? Taloushallinnon koulutuksilla vahvistat osaamistasi tai ponnistat uudelle uralle.

Valitse koulutus tästä


Kun Nurmi rakentaa omaa taloushallinnon dream teamiaan, hän varmistaakin, että henkilöstö pitää taitonsa ajan tasalla. Sen lisäksi kouluttautuminen on myös keino oivalluttaa omaa ja muiden roolia osana liiketoimintaa. 

”Se, että ymmärrät merkityksesi osana kokonaisuutta, vaatii yleensä ymmärrystä laajemmin kuin vain juuri omasta työtehtävästä. Koulutus auttaa heittämään silmälaput silmiltä ja näkemään sekä muiden työn merkityksen että oman roolin osana kokonaisuutta.”

Esimiehenä ja johtajana Nurmi panostaakin siihen, että tiimi hitsautuu yhteen. Näin pärjätään myös vaikeampien aikojen yli. Tiiminvetäjän ja esimiehen vastuu on puhaltaa happea tiimihengen hiillokseen. 

”Ajatellaan nyt vaikka koronaepidemian tuomia haasteita: pieneen organisaatioon kriisit iskevät lujaa, mutta tiimiä auttaa tunne siitä, että ollaan tässä tilanteessa yhdessä. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat todella isossa osassa nykyään.”

Koulutus – urakehityksen ponnahduslauta

Jouni Nurmen oma taloushallinnon ura alkoi perintätoimiston tuntityöntekijänä terveydenhuoltoalan opintojen ohella. Nurmi tiristi sinnikkäästi opinnot päätökseen, vaikka ajatukset olivat jo harhautuneet talouslukujen pariin. Seuraavassa työpaikassa tarkkasilmäinen esimies huomasi Nurmen numeronikkarin mielen ja sormet ja tarjosi avustavissa töissä toimivalle nuorelle controllerin tehtäviä. 

”Sain aavistuksen myös muista taloushallinnon töistä ja kiinnostus alaa kohtaan kasvoi. Siinä työvuosien vieriessä mietin, että jos joskus haluan hakea taloushallinnon töitä, ei minua kukaan palkkaa ilman alan koulutusta. Silloin alkoi oma taipaleeni aikuisopiskelijana.”

Yhtälö toimi minulla: suoritan etänä tutkinnot työn ohessa. Saan hoitaa päivätyöni ja opiskella etänä iltaisin ja viikonloppuisin.

Ja Nurmi on totisesti opiskellut: hän on suorittanut yhteensä viisi tutkintoa Rastor-instituuttia edeltäneessä Markkinointi-instituutissa. Kahden taloushallinnon ammatillisen tutkinnon lisäksi Nurmella on todistus Talouspäällikön tutkinnosta, Palkanlaskijan tutkinnosta sekä Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnosta

”Yhtälö toimi minulla: suoritan etänä tutkinnot työn ohessa. Saan hoitaa päivätyöni ja opiskella etänä iltaisin ja viikonloppuisin.” 

Mistä Nurmi on saanut intoa ja energiaa kouluttautua jatkuvasti oman työnsä ohella? 

”Ajava voima kouluttautua on ollut mahdollisuus todennetun osaamisen avulla edetä uralla ja vaihtaa työpaikkaa. Toki saan aina tavaraa myös nykyisen työn kikkareppuun, mutta mahdollisesti koulutus edistää jossain vaiheessa myös urakehitystä.”

Ennusteiden tekeminen ja skenaarioiden rakentaminen ovat nostaneet talouden osaajat uuteen arvoon. Olemme mukana kamppailussa tulostavoitteiden saavuttamiseksi.

 

Katseet kääntyvät nyt taloustiimiin – miltä firman tulevaisuus näyttää

Nurmi on seurannut kahden vuosikymmenen ajan vaihtelevista taloushallinnon rooleista sitä, miten taloushallinnon osaajien arvostus on kasvanut kohisten. Tukitoiminnon mainetta kantanut taloushallinto on noussut organisaation kellarikerroksesta yhä lähemmäs ja lähemmäs bisneksen ydintä. 

”Ennen taloushallinnossa katsottiin lähinnä peräpeiliin – ja sitä meiltä odotettiinkin. Tässä viime kuukauden luvut, näin meillä meni. Mutta painopiste on nyt muuttunut. Ennusteiden tekeminen ja skenaarioiden rakentaminen ovat nostaneet talouden osaajat uuteen arvoon. Olemme mukana kamppailussa tulostavoitteiden saavuttamiseksi”, Nurmi kuvaa. 

Käytännössä tämä realisoitui hyvin koronavirusepidemian iskiessä yritysten toimintaan. Nurmen mukaan katseet kohdistuivatkin yhtäkkiä taloushallintoon. Tuli tarve pohtia, miten rahoitus kestää poikkeustilanteen tai millaisia lyhyen ja pitkän aikavälin skenaarioita on liikevaihdon laskun myötä tarpeen tehdä. 

”Itse olen talouspäällikkönä ja johtoryhmän jäsenenä vuoroin toimitusjohtajan oikea ja vuoroin vasen käsi, ja tämä kuvastaa hyvin nykytilannetta monissa yrityksissä. Vai johtuukohan se vain siitä, että olen ollut onnekas ja päässyt toimimaan tällaisessa roolissa ja siksi kasvanut siihen?” Nurmi naurahtaa.  


Taloushallinnon koulutuksia uran eri vaiheisiin

Kirjanpito ja tilinpäätös, kannattavuus, budjetointi, osto- ja myyntireskontrat – talouden osaamisalueita on kymmenittäin. Rastor-instituutissa voit opiskella talouskoulutuksia joustavasti työn ohessa.

Valitse oma koulutuksesi! 


Blogin on kirjoittanut Maria Mäenpää, Rastor-instituutti.