Oletko toiminut yrittäjänä jo muutaman vuoden tai oletko aloittanut liiketoimintasi hiljattain? Oletko kokenut opettelevasi yrittäjyyttä kantapään kautta tai kiipeämällä ns. peppu edellä puuhun? Kenties pudonnut jo alkumetreillä tai roikkunut oksalla kiivetessäsi kohti yrittäjyyttä?

Oletko tuntenut turhautumista hakiessasi tietoa ja osaamista yrittäjyyteen? Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mihin suuntaan yritystoimintaasi kehität ja mitä osaamista tarvitset. Yrittäjyysosaamisen ja liiketoiminnan kehittäminen sekä oppiminen kantapään kautta voi onnistua, mutta myös käydä kalliiksi. Mitä jos hankkisit tarvittavan osaamisesi yrittäjäkoulutuksella? 

Yrittäjän tulee osata ammatti ja yrittäjyys

Yrittäjän tehtäväkenttä on moninainen ja laaja. Yrittäjä toimii useimmiten oman yrityksensä toimitusjohtajana, myyjänä, asiakaspalvelijana, markkinointivastaavana, talouspäällikkönä ja siivojana. Osaamista tarvitaan niin substanssiin kuin yrittäjänä toimimiseen, yrittäjyyteen. Toimiessasi esimerkiksi autokorjaamoalan yrittäjänä tarvitset autoalan koulutuksen ja kokemuksen lisäksi liiketoimintaosaamista, kuinka myyt ja markkinoit yrityksesi palveluja, miten neuvottelet asiakkaan kanssa ja palvelet häntä, miten hinnoittelet palvelusi ja lanseeraat uudet palvelut markkinoille. Sinun tarvitsee hallita lainsäädännöllisiä asioita ja taloutta. Joudut miettimään, miten rahoitat yritystoimintasi ja kuinka paljon kulujen jälkeen jää viivan alle. Yrittäjänä sinun tulee myös organisoida ja johtaa toimintaa sekä henkilöstä.

Yrittäjänä tarvitset substanssiosaamisen lisäksi osaamista yrittäjänä toimimiseen.

Menestyvä liiketoiminta kaipaa kokonaisvaltaista osaamista. Yrittäjänä sinulla on vastuu liiketoiminnastasi ja menestyksestäsi. Näin ollen sinun oma osaamisesi on yksi merkittävimpiä menestymisen kulmakiviä yrittäjyyden eri vaiheissa, oletpa vasta suunnittelemassa yritystoimintaa tai vaikka olet jo toiminutkin yrittäjänä vuosia. Toimintaympäristö, markkina- ja kilpailutilanne muuttuvat puhumattakaan teknologian kehittymisestä, joten myös sinun on pidettävä yrittäjänä huolta oman osaamisesi ajantasaisuudesta. Ei riitä, että olet opetellut esimerkiksi yrityksen veroasiat kertaalleen, vaan sinun tulee olla tietoinen muutoksista ja löytää ajantasaiset tiedot. Osaamistasi tulee kehittää.

Miten vältät yrittäjyyden sudenkuopat?

Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toimintapa ovat taitoja, joita voit oppia ja kehittää. Voit oppia yrityksen ja erehdyksen kautta, virheistä. Yrittäjäkokemuksesi lisääntyessä opit toimimaan ketterämmin ja tehokkaammin, mutta yrittäjäkoulutuksella voit välttää monet sudenkuopat yritystoiminnassasi ja varmistaa osaamisesi yrittäjänä eri osaamisalueilla kuten myynnissä ja markkinoinnissa, taloudessa, lakiasioissa sekä ihmisten ja oman työn johtamisessa.

Yrittäjäkoulutuksella voit välttää monet sudenkuopat yritystoiminnassasi.

Yrittäjä, älä jää osaamisvajeen kanssa yksin, sillä sinulla on erinomaiset mahdollisuudet kouluttaa itseäsi ja täydentää osaamistasi esimerkiksi yrittäjyyden ammattitutkinnolla. Verkko-opetus mahdollistaa sinulle joustavan osaamisen kehittämisen yritystoiminnan ohessa. Koulutuksessa verkostoidut ja jaat kokemuksia toisten yrittäjien kanssa opintojen aikana ryhmätöiden ja -keskustelujen kautta. Saat vertaistukea yrittäjäkollegoilta sekä tukea asiantuntijoilta liiketoimintasi kehittämiseen. Opit suunnittelemaan ja kehittämään tuloksellisesti ja kustannustehokkaasti yrityksesi toimintoja, kuten taloutta, myyntiä ja markkinointia, tuote- ja palveluvalikoimaa.

Askeleet yrittäjyyteen:

1. Kartoita osaamisesi vahvuudet ja heikkoudet. Mihin osaamisalueisiin tarvitset koulutusta?

2. Tunnista itsellesi tehokkaat oppimisen tavat.

3. Pohdi, minkälaisella koulutuksella varmistat menestymisesi tulevaisuudessa.

4. Investoi koulutukseen ja osaamisen kehittäminen = ilmoittaudu yrittäjyyskoulutukseen.