Sijoittaminen mittaa riskinottokykyä

Sijoitusvaihtoehtoja mietittäessä lähestytään aihetta nykyisin määrittämällä sijoittajan profiili. Esimerkiksi, kuinka paljon olet valmis sietämään riskiä? Oletko valmis myös menettämään kaiken? Entä jos valitset parhaan sijoitusvaihtoehdon –itsesi? Millaista riskiä silloin kannat?

Parempi panos - tuotos

Aikuinen oppija on erilainen sijoituskohde. Oppia ei kaadeta saavilla päälle niin, että joudut kakomaan tukehtumispelossa tai pahimmillaan annat sen valua niskaa pitkin maahan.

Päinvastoin. Saat nieleskellä osaamista sopivina annoksina ja antaa sen muuttua energiaksi sekä muskeleiksi vanhan osaamisesi päälle. Aikuisena oppijana osaat odottaa maltillista tuottoa. Kun muutamien vuosien kuluttua tarkastelet investointisi tuottoa, yllätyt havaitessasi, miten olet kohdannut urasi riskikapeikot rauhallisena ja varmana omasta osaamisestasi. Et ole tehnyt hätiköityjä siirtoja eikä energiaa ole kulunut osaamattomuuden paljastumisen pelkoon.

sijoita-koulutus-600x350px.jpg

Suojassa suhdanteiden vaihtelulta

Sijoittaminen itseen ja omaan osaamiseen suojaa sinua sekä taantumassa että nousukaudella. Sijoituksesi tuotto on erityisen hyvä silloin kun ympäröivä yhteiskunta muuttuu. Taantumassa punnitaan työmarkkinakelpoisuutesi. Mikä onkaan parempi osoitus siitä kuin tuore osaaminen ja näyttö motivaatiostasi.

Sijoitus omaan osaamiseesi osoittaa työnantajalle kiinnostusta, uteliaisuutta ja motivaatiota, joista työnantaja, asiakkaat sekä koko työyhteisö hyötyy. Ne, jotka sijoittavat moniosaajuuteen, pystyvät helpoiten liikkumaan urallaan myös sivusuunnassa tai löytämään uuden urapolun ylöspäin.

Nousukaudella työvoimapula yllättää ja työmarkkina kuumenee. Tarvitaan uutta, osaavaa henkilöstöä. Kyse ei ole vain käsipareista tai korvausrekrytoinneista eläköityneiden tilalle. Jotta yritykset voivat säilyttää kilpailukykynsä, heidän tulee uudistua ja uudistaa myös henkilöstöään. Kyse ei ole pekasta pekan paikalle tai uudesta sometaituri jannialeksista. Osaaminen ratkaisee silloinkin. Tuoreella osaamisella varustettu työelämän konkari on helposti samalla viivalla jannialeksin kanssa, koska aikuisopiskelu sytyttää samoin kuin nuoruuden päivinä.

Iskeekö inflaatio?

Sijoitusmarkkinoilla moni tekijä luo epävarmuutta. Eräs niistä on inflaatio. Siinä missä sijoittaja menettää yöuniaan kullan, osakkeiden, asuntojen ja kryptovaluutan tuottoja pohtien, omaan osaamispääomaansa investoineen tilanne on parempi. Itseensä sijoittaja pitää säännöllisesti huolta osaamisestaan ja kasvattaa näin sen arvoa korkoa korolle menetelmällä. Eikä se ole edes kallista.

Mitä jää viivan alle?

Sijoittamisessa suositellaan usein ”osta ja unohda” toimintastrategiaa. Kun sijoitat omaan osaamiseesi, tämä neuvo ei samanlaisena toimi. Osaamista tulee päivittää koko työuran ajan. Ei koulutusta koulutuksen vuoksi, vaan nimenomaan osaamisen. Valitsemasi sijoitus vaatii tuekseen myös inspiroivan työyhteisön ja tiedon jakamisen kulttuurin. Tieto muuttuu arvokkaaksi vasta jaettuasi sitä työyhteisössä. Kun työnantaja tarkastelee investointejaan henkilöstön osaamiseen, se miettii usein sijoituksen tuottoa sekä lyhyellä että pitkällä tähtäyksellä. Mikäli sijoitusta lykätään siinä pelossa, että henkilö lähtee talosta, kannattaa aina kuuluisan sanonnan mukaan miettiä toista vaihtoehtoa – mitä jos emme investoi ja henkilö jää.