Projektijohtamisen koulutus sopi vilkkaalle innostujalle

Heli Laaksonen.png

Kun Heli Laaksonen päätti tähdätä projektipäälliköksi, hän alkoi opiskella alaa näytöksi ammattilaisuudestaan. Sitten työ vietti toisaalle. Pian Laaksonen kuitenkin huomasi, että myös siellä oli käyttöä projektiosaamiselle.

Heli Laaksosen opiskelut eivät aikoinaan vieneet niin pitkälle kuin hän oli suunnitellut, mutta se ei ole estänyt toimeliasta naista etenemästä vastuullisiin tehtäviin. Uralla on auttanut eteenpäin oma mielenkiinto maailmaa ja työelämää kohtaan sekä henkinen pääoma, jota Laaksonen on aina kasvattanut lukemalla paljon. Viime vuosina monesta kiinnostunut Laaksonen on työskennellyt Test Managerina Keskolla ja päässyt samalla näkemään projektityötä monesta vinkkelistä. 

– Projektityö vetää puoleensa meitä vilkkaita innostujia, jotka inspiroituvat uudesta ja laittavat mielellään kaiken peliin. Minulle olisi tekemätön paikka, jos työni toistuisi samanlaisena vuodesta toiseen, Heli Laaksonen kertoo. 

Oppiakseen lisää projektijohtamisesta Laaksonen hakeutui opiskelemaan alaa. Rastor-instituutissa on mahdollista opiskella Opetushallituksen virallinen johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto niin, että tehtävien sisällöissä painottuu projektijohtaminen.

Heli Laaksosta kiehtoo projekteissa se, että työ tarjoaa aina uusia haasteita ratkaistavaksi. Toisaalta projekteissa on aina myös jotakin samaa. Omaksi haasteekseen innostuja tunnistaa sen, että pyrkii tekemään liian monia asioita samaan aikaan – ja sen, etteivät ne kaikki tahdo tulla valmiiksi.

– Tämä on ihmistyypilleni elämänmittainen taival. Petraan koko ajan sitä mukaa kun itsetuntemukseni kasvaa.

Johtamisen koulutus auttoi ymmärtämään eri ihmistyyppejä

Puuhakkuuden ja innostumisen lisäksi Heli Laaksosen työskentelyä leimaa vahvasti huumori. Ei siis ole ihme, että hän on joskus kokenut vähän nihkeäksi totisten puurtajien kanssa työskentelemisen. Käymänsä projektijohtamisen koulutuksen myötä eri ihmistyypit ovat auenneet Laaksoselle uudella tavalla. Toisten ymmärtäminen on tuonut helpotusta arjen työhön.

– Kaikki eivät panosta ryhmän sosiaalisiin tekijöihin yhtä paljon kuin minä, ja aiemmin se vaivasi minua. Projektijohtamisen koulutus auttoi ymmärtämään ja sitä kautta hyväksymään, että tämä on luonteenomaista käyttäytymistä tietylle ihmistyypille.

Heli Laaksonen, projektijohtamisen koulutus
Heli Laaksonen opiskeli projektijohtamista.

Kehittämiskohteiden lisäksi koulutus auttoi huomaamaan, että omassa työssä oli tullut tehtyä paljon asioita oikein. Se tuntui jopa imartelevalta.

– Ei nykypäivän työelämässä pääse ylpistymään, vaikka välillä huomaisi ja myöntäisi onnistuneensa, vaikka se tiukkaa tekeekin.

Projektijohtamisen osaamisesta on hyötyä ketterässä kehittämisessä

Koulutukseen lähtiessään Laaksosella olivat tähtäimessä projektipäällikön työt, mutta pian hänelle aukesi mahdollisuus siirtyä työskentelemään ketterän kehittämisen parissa. Vilkkaana innostujatyyppinä Laaksonen tarttui talon sisällä auenneeseen mahdollisuuteen, vaikka se hirvitti.

– Ketteryys on ollut megatrendi jo pitkään projektialalla. Siitä puhutaan paljon, mutta toistaiseksi sitä tehdään vähemmän kuin keskustelun määrän perusteella voisi olettaa, Laaksonen on huomannut. – Uskon, että projektityön opit ovat hyödynnettävissä myös ketterien menetelmien käytössä. Näillä kahdella on paljon yhteistä, vaikka metodit hieman eroavat toisistaan.

Tyhjää jargonia työelämässä riittää 

– Projektityö on aihepiiri, josta voi pitää kahden tunnin monologin sanomatta mitään merkityksellistä, Heli Laaksonen lataa. – Kouluttajat olivat valtavan älykkäitä ja taitavia ihmisiä. Tässä maailmassa on hirvittävästi tyhjää puhetta, ja tämä projektijohtamisen koulutus oli erinomaista vastapainoa kaikenlaiselle jaarittelulle. 

Laaksonen toteaa, että kun kokeneet kouluttajat puhuvat, heidän ei tarvitse kuorruttaa sanomaansa tyhjillä termeillä tai fingelskalla kuulostaakseen fiksuilta.

– Tämän päivän työelämä kaipaa enemmän näiden kouluttajien kaltaisia ammattilaisia, jotka osaavat tiivistää olennaisen ja rohkenevat esiintyessäänkin pokkana puhua niin, että kuka tahansa ymmärtää heitä.

Tutustu koulutukseen: Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto


Artikkeli on julkaistu alun perin Markkinointi-instituutin verkkosivuilla. Markkinointi-instituutti ja Rastor yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.