Alanvaihto antoi oman näköisen elämän – uudelle uralle vaihtanut Kukka-Maaria on työtään rakastava kirjanpitäjä

Julkaistu 15.1.2024

Kukka-Maaria Lehti vaihtoi alaa myyjästä kirjanpitäjäksi.  –Alan vaihtaminen on ihan parasta! Nuorempana en kyllä ajatellutkaan, että jonakin päivänä olisin kirjanpitäjä. Uusi ura edellytti uskallusta ja opiskelua, mutta vaihto kannatti. Tässä työssä minulla on tosi hyvä olla, nykyään kansainvälisessä Staria Oyj:ssa työskentelevä Kukka-Maaria iloitsee. 

Kotkalainen Kukka-Maaria valitsi Rastor-instituutin Kirjanpitäjän tutkinnon, koska koulutus oli mahdollista suorittaa etänä ja se oli tiivis, käytännönläheinen kokonaisuus. – Kirjanpitäjän tutkinto soveltuu ruohonjuuritasolle, juuri siihen mistä minä aloitin. Koulutusjaksot olivat hyviä paketteja ja näin jälkeenpäin voi todeta, että tehtävät antoivat pohjaa tulevalle työlleni. Pääsin nopeasti työhön kiinni koulutuksen avulla.  
 

Kukka Lehti teki onnistuneen alanvaihdon kirjanpitäjäksi.
Kukka Lehti teki onnistuneen alanvaihdon kirjanpitäjäksi.

Osaaminen vaatii tekoja, mutta alan vaihtaminen palkitsee 

Kukka-Maaria on nyt unelmatyössään, mutta matka sinne vaati suunnittelua ja tekoja. Uuden ammatin opiskelu tarkoittaa koulutuspäiviin osallistumista, tehtävien tekemistä ja itsenäistä opiskelua. Välillä Kukka-Maaria käytti opintoihinsa myös viikonloppuja ja loma-aikoja. Hän suunnitteli ja aikataulutti opintonsa tarkasti, aivan kuten kirjanpitäjältä voi odottaa. 

– Kehittyminen jo koulutuksen aikana ja näkyvät tulokset motivoivat minua oppimaan lisää. Kun huomasin että osaan, halusin oppia vielä enemmän. Se oli palkitsevaa. Koulutukseen kannattaa panostaa sen mukaan, millaisia tuloksia haluaa. Jos tavoitteesi on seiska, tee seiskan edestä töitä. Jos tavoittelet kymppiä, tee kympillä töitä.  
 

Mitä alanvaihtajan kannattaa huomioida koulutuksessa 

Kukka-Maarialla on vinkkejä alanvaihtajille. – Tärkein asia: älä luovuta. Ole sinnikäs vaikealta tuntuvien asioiden edessä. Luota siihen, että tekeminen palkitsee. Motivaatio on tärkein työssä ja opiskelussa, vahvista sitä. – Koulutuksen aikana hyvä verkosto ja tuki ovat tärkeitä. Hanki uuden alasi preppaaja. Minua preppasi äitini, mutta omasta tuttavapiiristä kannattaa aina kysellä sopivaa sparraajaa. Myös opiskelukavereiden kanssa kannattaa verkostoitua.   

Kukka-Maarian mielestä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. –Lopulta huomaat, että työn tekeminen on saman sisältöistä kuin opiskelu oli. 

Alan vaihtamisen edessä ei kannata jäädä jossittelemaan 

– Varmaankin jokainen alaa vaihtanut on pohtinut, että apua, mitähän tässä tapahtuu, mitä minä nyt teen ja mitä tapahtuu, jos en saa oman alan töitä, Kukka-Maaria pohtii.  

Uskallus on tärkeää alan vaihtamisessa. Jos motivaatio, järki ja tunteet puhuvat uuden uran puolesta, ei kannata jäädä pohtimaan, vaan mennä rohkeasti uutta uraa kohden. – Itselleni oli selvää, että vaihdan alaa. En osannut pelätä tyhjän päälle jäämistä, koska päämääräni oli niin selkeä.  

Uusi ura aikuisena onnistuu – Kukka Lehti vaihtoi kirjanpitoon.
Uusi ura aikuisena onnistuu – Kukka Lehti vaihtoi kirjanpitoon.

Uusi ammatti uutta ja vanhaa yhdistämällä 

Nuorempana Kukka-Maariaa kiinnosti hektinen työ, ihmiset ja asiakaspalvelu. Nyt uudella uralla asiakaspalveluosaamisen ja kirjanpidon yhdistelmä on arvokas, erottava osaamistekijä. – Osaan olla läsnä tilanteissa ja kuunnella asiakasta, Kukka-Maaria toteaa.

Yksi Kukka-Maarian uuden uran merkkipaaluista oli se hetki, kun hän sai omia asiakkaita. –Parasta työssäni on asiakkaiden talouskatsaukset, joissa keskustellaan asiakkaan yrityksen taloudesta. On palkitsevaa, kun asiakas oivaltaa uusia asioita. Asiakkaalta saatu sähköposti ilostuttaa koko päiväksi, hän hymyilee. 

 –Kirjanpitäjän koulutusta harkitessani sanoin itselleni, että ei opiskelusta koskaan haittakaan ole.   Eikä ollutkaan. Neljä kuukautta valmistumisensa jälkeen kirjanpitäjä Kukka-Maaria Lehti sai juuri sen työpaikan, jonka hän halusi ja juuri siitä yrityksestä, joka eniten kiinnosti.