Henkilöstöassistentin tutkinto ponnahduslautana HR-tehtäviin

Riikka Roitto, Henkilöstöassistentin tutkinto

Riikka Roitto, henkilöstöassistentti, IAET-kassa

Ennen koulutusta en varsinaisesti toiminut HR-tehtävissä, mutta olin kiinnostunut henkilöstöhallinnosta ja tavoitteenani oli kerryttää tietouttani alasta. Kun työnantajani mahdollisti koulutuksessa käynnin, aloitin Henkilöstöassistentin tutkinnon (nyk. HR-koordinaattorin koulutusohjelma) opinnot.

Vaikka olin tehnyt ennen koulutusta joissain määrin henkilöstöhallinnon töitä, en niitä sellaisiksi ollut osannut mieltää. Olikin hienoa oivaltaa koulutuksessa, että hei, osaa olin jo tehnytkin! 

Pian koulutuksen päättymisen jälkeen sain siirtyä organisaatiossa henkilöstöassistentin rooliin.

Parasta oli, että pian koulutuksen päättymisen jälkeen sain siirtyä organisaatiossa henkilöstöassistentin rooliin.         

Kuinka onnistun opiskeluissa työn ohella?

Ennen opintojen alkua huolenani oli tulevien tehtävien määrä. Ehtisinkö tekemään niitä määräaikojen puitteissa? Jännitin myös opiskelua yleisesti, sillä en ollut opiskellut tavoitteellisesti ammattikorkeakoulun jälkeen. Uskallanko esittää tyhmiä kysymyksiä?

Jännitys karisi kuitenkin nopeasti. Mukavat ja helposti lähestyttävät kouluttajat ja opiskelijatoverit auttoivat kyselemiseen uskaltamisessa, jos jokin asia ei heti selvinnyt.

Toki tehtäviin meni aikaa, mutta ei läheskään niin paljon kuin olin aluksi pelännyt.

Tehtäviä ei onneksi ollutkaan niin paljon kuin oletin. Ne olivat mukavan käytännönläheisiä ja sain ammentaa niihin omaa kokemustani henkilöstöhallinnosta. Toki tehtäviin meni aikaa, mutta ei läheskään niin paljon kuin olin aluksi pelännyt. Määräajatkin olivat riittävän pitkät ja tarvittaessa palautukseen sai lykkäystä. Meininki ei ollut niin kireäotsaista.

Henkilöstöassistentin koulutuksessa opiskelija otetaan huomioon 

Tunsin, että Markkinointi-instituutissa* opiskelijoista ollaan aidosti kiinnostuneita. Opintokokonaisuudet on hyvin suunniteltu ja erilaiset elämänvaiheet osataan niitä toteutettaessa ottaa huomioon. 

Tunsin, että meistä opiskelijoista ollaan aidosti kiinnostuneita.

Mielestäni koulutus sopii kaikille henkilöstöhallinnosta kiinnostuneille ja jo osittain kyseisiä tehtäviä tekeville assistenteille. Vaikka koulutus opastaa henkilöstöhallinnon pariin, ei kokemus alasta ole haitta opinnoissa. Luennoilla niin aloittelijoille kuin jo useamman vuoden HR:n parissa työskennelleille riitti mielenkiintoista tehtävää ja uutta opittavaa.

Varmuutta työhön Henkilöstöassistentin tutkinnon suorittamisesta 

Opinnoista saamani materiaalit ovat olleet apuna töissä muistini virkistämiseen. Niistä on ollut helppo tarkistaa vastaus eteen tulleisiin kysymyksiin, kun muistan asian olleen koulutuksessa käsittelyssä. Toisten opiskelijoiden kertomukset ja kokemukset olivat opintojen parasta antia käytännön tasolla.

Osaan nyt opastaa myös kollegoita paremmin henkilöstöhallintoon liittyvissä asioissa. Tiedostan lisäksi huomattavasti enemmän prosesseja ja ulottuvuuksia, joita henkilöstöhallintoon liittyy. Uskallan myös kysyä ja kyseenalaistaa vanhoja käytäntöjä. Tulevaisuudessa toivon voivani vaikuttaa uusien käytäntöjen syntyyn ja prosesseihin. 

Loistavat kouluttajat kasvattivat opiskelun nälkääni: jo nyt tekisi mieli kouluttaa itseäni lisää!

Tutustu koulutukseen: HR-koordinaattorin koulutusohjelma

Loistavat kouluttajat kasvattivat opiskelun nälkääni: jo nyt tekisi mieli kouluttaa itseäni lisää!


Artikkeli on julkaistu alun perin Markkinointi-instituutin verkkosivuilla. Markkinointi-instituutti ja Rastor yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.