Kun insinööri henkilöstöpäälliköksi ryhtyi – ”HR-koulutus kasvatti minua ihmisenä"

Juha Nissilä.png

Kun työnantaja vaistosi insinöörissään humaanin puolen, Stora Ensolla tuotantopäällikkönä työskennellyt Juha Nissilä päätyi henkilöstöpäälliköksi. Henkilöstöjohtamisen koulutuksissa Nissilä huomasi, kuinka vaativaan pestiin oli lähtenyt.

Juha Nissilä oli työskennellyt Stora Enson Varkauden-tehtaalla toistakymmentä vuotta kun hänelle avautui mahdollisuus siirtyä henkilöstöjohtamisen tehtäviin. Aiemmin tuotantopäällikkönä työskennellyt Nissilä halusi hoitaa uuden henkilöstöpäällikön tonttinsa parhaalla mahdollisella tavalla, joten hän ryhtyi opiskelemaan Henkilöstöpäällikön tutkintoa

– Helpolta näyttävä asia voi olla ansa, jos ei tiedä mitä tekee. Henkilöstöpäällikön koulutus auttoi minua tunnistamaan esimerkiksi tilanteet, joissa on syytä pysähtyä tarkastamaan lait ja säännöt. Olisin hoitanut työtäni huonosti, jos en olisi ryhtynyt opiskelemaan, Juha Nissilä toteaa.

Kokemuksia henkilöstökoulutuksista
Juha Nissilä kertoo videolla kokemuksiaan henkilöstökoulutuksista Markkinointi-instituutissa.

Henkilöstöpäällikön koulutuksessa Nissilä innostui henkilöstöjohtamisesta niin, että halusi jatkaa opintoja heti perään HR Master Certificate -ohjelmassa. Ohjelma on suunnattu vaativissa henkilöstötehtävissä työskenteleville, ja Rastor-instituutti toteuttaa sen yhteistyössä Helsingin seudun kauppakamarin kanssa. 

– Siinä missä Henkilöstöpäällikön tutkinnossa opin paljon niin sanottua kovaa HR:ää, kuten lakiasioita, HR Master Certificatessa esiin nousee pehmeämpi puoli, Nissilä kuvailee.

Nyt minulla on enemmän mahdollisuuksia tukea esimiehiä heidän työssään.
Juha Nissilä | Henkilöstöpäällikkö, Stora Enso

Sertifikaattiohjelman myötä henkilöstöpäällikkö on kiinnostunut ensimmäistä kertaa elämässään psykologiasta ja oppinut ymmärtämään ihmisen käyttäytymistä. Oivallukset ovat avanneet uudenlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa ihmiseen ja tukea henkilöstöä. Tätä oppia Nissilä on vienyt eteenpäin tehtaan esimiehille. Hän onkin kiitollinen siitä, että Stora Ensolla henkilöstön osaamisen kehittäminen nähdään investointina, jonka hyödyt heijastuvat työyhteisöön. 

Ilman HR-koulutusta olisin ihmisenä erilainen 

Insinööri henkilöstöpäällikkönä ei kenties ole kaikkein tyypillisin tapaus, mutta Nissilä kokee, että hänen taustastaan on ollut hurjasti hyötyä henkilöstötyössä.

– Henkilöstöpäällikön roolissa pystyn antamaan vahvemman tuen tuotannon työlle, koska olen lähempänä henkilöstöä kuin aiemmin. Nyt minulla on enemmän mahdollisuuksia tukea esimiehiä heidän työssään.

Nissilä näkee, ettei mikään vaikuta yrityksen menestykseen niin kuin sen henkilöstö. Hän puhuu henkilöstön merkityksestä silmät loistaen ja kuvailee tielleen osunutta alanvaihtoa ”aivan ykkösluokan muutokseksi”. Innostus ja muutos miehessä on huomattu tehtaallakin. 

Juha Nissilä, sisältökuva.png
Juha Nissilä opiskeli Henkilöstöpäällikön tutkinnon ja HR Master Certificate -ohjelman.

– Kollegat totesivat, että jotain sinussa on tapahtunut tai tapahtumassa. Ja he olivat oikeassa. Käymäni koulutus on muuttanut ja kasvattanut minua, tämä on ollut valtava mullistus. Ilman koulutusta olisin ihmisenä erilainen.

Osaamisen kehittäminen jatkuu läpi työuran

Juha Nissilä on saanut koulutuksista paljon, mutta myöntää, että työn ohella opiskeleminen vaatii panostusta. 

– Olen kehno palauttamaan kirjallisia etätehtäviä. Se ei kuitenkaan ole estänyt minua opiskelemasta, hän rohkaisee niitä, jotka miettivät, miten suoriutuvat vaativasta HR-koulutuksesta.

Koulutuspäivillä Nissilä on päässyt jakamaan työssä eteen tulevia haasteita avoimessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä muiden henkilöstöjohtamisen ammattilaisten kanssa. 

– Ei ole ollut sellaista asiaa, josta ei olisi voinut kysyä tai keskustella. Käymme vilkasta vuoropuhelua ja kohtaamme isoja oppimisen paikkoja. HR Master Certificaten opiskelijoilla on todella vahva tausta ja osaaminen. 

HR on todella tempaissut miehen mukaansa. Nissilä on saanut saman työnantajan palveluksessa aivan uudenlaisen uran. Opiskellessa hänelle on valjennut, mistä kaikesta HR-työssä täytyy olla kärryillä, ja millainen merkitys hänellä omassa roolissaan on yrityksen liiketoiminnan kannalta. 

– Jos pohdit, lähtisitkö hakemaan uutta suuntaa urallesi tai sytykettä nykyiseen työhösi, kannustan lähtemään. Työura on pitkä, siihen mahtuu monta innostavaa tutkintoa ja koulutusta.

Tutustu koulutuksiin: Henkilöstöpäällikön tutkinto ja HR Master Certificate -ohjelma


Artikkeli on julkaistu alun perin Markkinointi-instituutin verkkosivuilla. Markkinointi-instituutti ja Rastor yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.

Kiinnostuitko henkilöstöhallinnon koulutuksesta?

HR-koulutuksiamme käynnistyy ympäri vuoden.

Lue lisää