Merkonomitutkinnon suoritettuani minulla on ammatti

Tiia Alakanhumaa kertoo kokemuksiaan Merkonomin tutkinnon opiskelusta
Tiia Alakalhunmaa suoritti merkonomin tutkinnon oman myyntityön ohessa.

Myyjänä työskentelevälle Tiia Alakalhunmaalle liiketoiminnan perustutkinto ja todistus osaamisesta avasivat uusia ovia. 

Tiia Alakalhunmaa halusi suorittaa kaupallisen tutkinnon tehtyään jo pidemmän aikaa myyntityötä ja todettuaan alan itselleen sopivaksi. Hän päätti suorittaa liiketoiminnan perustutkinnon työn ohessa ja valmistui merkonomiksi.

Ennen merkonomiopintojen alkua Alakalhunmaa odotti erityisesti myynnin ja markkinoinnin kurssipäiviä. Tutkinnon edetessä hän huomasi, että kaupallinen perustutkinto sisälsi paljon, paljon muutakin. Suurimman ahaa-elämyksen toivat vuorovaikutuskoulutus ja asiakastyyppeihin perehtyminen. Opinnot myös johdattivat perusluonteeltaan analyyttisen Alakalhunmaan entistä syvällisempään itsetutkiskeluun.

Koulutuksessa arkinen työskentelyni sai kuitenkin taustalleen todellista teoriaa ja selityksiä.

– Tilannetaju ja analysointi ovat osa ammattitaitoani. Koulutuksessa arkinen työskentelyni sai kuitenkin taustalleen todellista teoriaa ja selityksiä. Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen, Tiia Alakalhunmaa kuvailee.

Alakalhunmaa kokee, että koulutus antoi hänelle laajemman perustan tehdä erilaisia töitä kuin hän osasi odottaa opintoja aloittaessaan. Hän kokee, että liiketoiminnan koulutus kasvatti hänen ammattitaitoaan ja valmensi hänestä tiedostavan kaupallisen alan ammattilaisen. Se sytytti myös nälän opiskella lisää.

– Tämä koulutus avaa minulle uusia ovia. Nyt liiketalouden perustutkinnon suoritettuani minulla on myös mielessäni myynnin ammattitutkinnon opiskeleminen. Toinen minua kiinnostava teema on johtaminen.

Merkonomin aikuiskoulutuksella paperit käteen helposti

Opintojen aikana Tiia Alakalhunmaan esimies arvioi häntä työssä.
– Ei töissä silti tuntunut lainkaan omituiselta, vaikka tiesin että hän arvioi minua työtä tehdessäni. Esimieheni oli tosi kannustava alusta saakka.

Opiskelu perustui oman työn tekemiseen. Se teki kouluttautumisesta luontevan osan arkea.

Opiskelu perustui oman työn tekemiseen. Se teki kouluttautumisesta luontevan osan Alakalhunmaan arkea.

– Kun kaikki oli hoidettu, ajattelin että olipa tutkinnon suorittaminen superhelppoa ja sujuvaa. Että nyt minulla on ammatti!

Hän suosittelee opintoja kaikille, jotka haluavat tutkinnon kaupalliselta alalta.

– Hakuprosessi oli tehty todella helpoksi, ja kaikki käytännön asiat sujuivat alusta loppuun vaivattomasti. Kokonaisuus oli selkeä ja sujuva, hän kannustaa.