Työelämän paras henkivakuutus on säännöllinen oman osaamisen kehittäminen. Näyttö osaamisesta, tuore rivi cv:ssä tuo turvaa. Tavoitteletko riviä cv:hen suorittaen vai osaatko nauttia matkasta?

Opiskelin muutama vuosi sitten aikuiskoulutuksessa erikoisammattitutkinnon työn ohessa. Ensimmäisessä tapaamisessa opiskelijoilta kysyttiin, miksi he olivat hakeutuneet aikuiskoulutukseen. Syitä oli monia; halu tehdä työnsä paremmin, ammatillisen itsevarmuuden löytäminen, uralla eteneminen, uuden oppiminen, motivaatio työhön. Eräs aikuisopiskelijoista tokaisi kuitenkin suoraan ”uusi rivi cv:hen”.

Tokaisu jäi mieleeni. Onhan omallakin työuralla tullut vastaan kuoppia, jopa suoranaisia monttuja. Sieltä montun pohjalta onkin sitten ylös ponnistamista, jos sattuu vielä niin, että ne tuoreet osaamisesta kertovat rivit cv:stä puuttuu.

senni-salo-600x350.jpg

Onko cv:si tuorein rivi viime vuosikymmeneltä vai jopa vuosituhannelta?

Jos nyt putoaisit tyhjän päälle, miltä cv:si näyttää? Näkyykö papereista, että olet viihtynyt omalla mukavuusalueellasi viimeiset vuodet, jopa vuosikymmenet? Vai käykö ilmi, että olet kehittänyt osaamistasi säännöllisesti vaikkapa työn ohessa opiskelemalla?

Näitä kysymyksiä mietin aikoinaan itsekin, kun paluu työelämään koitti kahden lapsen mittaisen perhevapaan jälkeen. Omasta osaamisesta huolehtiminen ei ollut, ensin työarjen sittemmin kotiarjen, pyörityksessä edes juolahtanut mieleen. Jälkikäteen on helppo sanoa, että olisi kannattanut juolahtaa. Paluu oman alan töihin oli haastavaa, mutta onnistui. Työt ja opinnot yhdistäen.  

Suoritatko aikuisopiskelua?

Lukion ekaluokkalaisen äitinä olen huolestuneen seurannut uutisia yhä nuorempiin kohdistuvista opiskelupaineista. Helsingin sanomien selvityksen (29.4.2019) mukaan  91 % lukiolaisista on kokenut kuormittavaa stressiä lukioaikanaan ja jatkuvaa kuormittavaa stressiä 59 % vastaajista. Hurjia lukuja! Työelämän suorituspaineet valuvat yhä nuorempiin. Ei kenenkään aikuisenkaan tule opiskella työn ohessa vaan sen vuoksi, että se on hyvä suoritus. Uusi rivi cv:ssä.

Aikuisopiskeluun ei tarvitse liittyä kimurantteja hakuprosesseja, opintovapaalla kituuttamista, hampaat irvessä puurtamista, loputonta suorittamista tai perheelle ja sosiaaliselle elämälle heipat sanomista. Vertailemalla eri koulutuksenjärjestäjien tarjontaa, voit löytää kyydin, jossa nautit jo matkasta!

Aikuisopiskelun ei tarvitse olla hampaat irvessä puurtamista, voit löytää kyydin, jossa nautit matkasta.

Työn ohessa opiskelua aikuisen elämänrytmin ehdoilla

Omat erikoisammattitutkinnon opintoni onnistuivat kokopäivätyön ohella muun elämän juurikaan kärsimättä. Pikkutunneille ei tarvinnut paahtaa eikä jättää sosiaalista elämää paitsioon.

Opinnot tempasivat mukaansa heti alkumetreillä. Asiantuntijoiden vetämät koulutuspäivät inspiroivat ja antoivat intoa työarkeen pitkälle eteenpäin. Omaan työhön sovellettavat tehtävät paransivat ammatillista itsevarmuutta. Pari kehitysprojektia meni maaliin pomonkin mielestä varsin mallikkaasti. Voin rehellisesti sanoa, että tein työni paremmin opintojen ansioista.

Ai niin, se uusi rivi cv:ssä! Sitähän lähdin hakemaan mutta sain paljon enemmän. Vieläpä ilman hillitöntä suorittamista. Kokeile vaikka itse – tutustu Rastor-instituutin koulutuksiin!