Blogi • 14.03.2024

Haluatko opiskella merkonomiksi aikuisena? Lue tämä!

Oletko työssä käyvä aikuinen ja etsit uusia uramahdollisuuksia? Haluatko päivittää osaamistasi, miltä kuulostaisi merkonomi? Merkonomitutkinto tarjoaa erinomaisia kehittymismahdollisuuksia, olitpa esimerkiksi myyjä, yrittäjä tai toimistotyöntekijä.

Lue, mitä jokaisen kannattaa tietää merkonomiopinnoista jo ennen aloitusta. 

Aikuisopiskelu merkonomiksi on yhdessä oppimista. Kuvassa ohjaustilanne.
Merkonomiopinnot sopivat hienosti työn oheen.
Tavoitteeni oli edetä uralla ja elämässä. Työn ohella valmistuin merkonomiksi Rastor Instituutissa, mikä mahdollisti jatko-opinnot AMK:ssa.

Millaiset työtehtävät soveltuvat merkonomitutkinnon suorittamiseen?

Merkonomitutkinto eli liiketoiminnan perustutkinto on monipuolinen koulutus, joka soveltuu laajasti erilaisiin liiketoiminnan, talouden, myynnin, asiakaspalvelun, markkinoinnin sekä kaupan alan tehtäviin. Jos teet näitä työksesi, kuulostaa soveltuvuuden puolesta erittäin hyvältä. Tutkinto tarjoaa valmiudet työskennellä monenlaisissa tehtävissä eri sektoreilla. Se avaa ovia uusiin mahdollisuuksiin ja urapolkuihin.

Olen yrittäjä, voinko opiskella merkonomiksi?

Kyllä, ehdottomasti! Merkonomiopinnot ovat loistava tapa päivittää liiketoimintaosaamistasi, oppia uusia taitoja ja soveltaa niitä suoraan omaan yritystoimintaasi. Opinnot tarjoavat arvokkaita näkökulmia ja menetelmiä, jotka voivat auttaa kasvattamaan ja kehittämään yritystäsi.

Tavoitteena oli kehittyä yrittäjänä ja saada tukea liiketoiminnan kasvuun ja ylläpitoon. Yritykselläni sujuu ihan mukavasti ja olen saanut asiakkailtani positiivista palautetta jatkuvasti kehittyvästä toiminnasta. Olen tyytyväinen, että alunperin lähdin opiskelemaan ja kehittämään itseäni ja osaamistani.

Pitääkö minulla olla alan työpaikka ennen opintojen aloittamista?

Ei tarvitse. Meillä voit aloittaa opiskelun ilman alan työpaikkaa. Voit aloittaa keskittymällä kaikille yhteisiin tutkinnon osiin eli YTO-aineisin ja etsiä opintojen aikana näyttöihin soveltuvan työpaikan. 

Milloin voin aloittaa merkonomiopinnot?

Voit aloittaa merkonomiopinnot joustavasti pitkin vuotta. Useita ryhmiä on käynnissä jatkuvasti ja meillä on haku aina päällä! Tämä mahdollistaa opintojen aloittamisen juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.

Miten pääsen mukaan merkonomiopintoihin?

Hakuprosessi on yksinkertainen: lähetä meille hakemus liiketoiminnan perustutkintoon, niin osaamispäällikkömme ottaa sinuun yhteyttä. Sitten alkaa opintojen henkilökohtaistaminen, eli omat valinnat ja opintojen aikatauluttaminen oman tavoitteesi mukaisesti. 

Merkonomiksi opiskelu onnistuu työn ohessa.
Liiketoiminnan perustutkinto on monipuolinen koulutus.

Onko merkonomikoulutus täysin etänä?

Kyllä, kaikki koulutuspäivämme toteutetaan etäyhteydellä Zoomin kautta. Tämä tarkoittaa, että voit opiskella missä tahansa – vaikka ulkomailla. Etäopiskelu verkossa tarjoaa ainutlaatuisen joustavuuden ja mahdollistaa opintojen sovittamisen omaan aikatauluusi. Kokonaan verkossa olevat kurssit antavat mahdollisuuden edetä opinnoissa omaan tahtiisi.

Miten usein verkkokoulutuspäivät ovat?

Liiketoiminnan perustutkinnon eli merkonomikoulutuksen verkkokoulutuspäivät riippuvat omasta opintosuunnitelmastasi. Yleensä koulutuspäiviä on noin 1-4 kertaa kuukaudessa ja kerrallaan noin 4 tuntia.

Mitä työnantajaltani vaaditaan, jos aloitan opiskelun merkonomiksi?

Työnantajaltasi vaaditaan sparrausta, tukea ja ideointia näyttöjen tekemiseen sekä niiden arviointiin. Työnantajan tuki on arvokasta opintojesi aikana ja näyttöjen onnistumisessa. Kerro esihenkilöllesi jo nyt, että olet hakemassa mukaan! 

Kuvassa merkonomiopintojen ryhmätyötilanne.
Merkonomiopiskelu onnistuu aikuisena.

Saanko hyväksilukuja aikaisemmista opinnoista?

Kyllä, merkonomiopinnoissa hyödynnetään aiempaa osaamistasi. Jos osaat jo tutkintoon kuuluvia asioita, sinun ei tarvitse opiskella niitä uudelleen. Kaikki selviää henkilökohtaistamiskeskustelussa opintojen alussa, jossa kartoitetaan aiempi osaamisesi ja suunnitellaan opintojesi eteneminen.

Mitä ovat väyläopinnot?

Väyläopinnot tarjoavat mahdollisuuden suorittaa ammattikorkeakouluopintoja jo ammatillisen perustutkinnon aikana. Ne ovat erinomainen tapa edetä urallasi ja laajentaa osaamistasi. Suoritettuasi merkonomitutkinnon ja väyläopinnot niiden yhteydessä, voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi liiketalouden tradenomikoulutukseen erillishaun kautta. Väyläopinnot voivat myös lyhentää aikaa, joka tarvitaan tradenomitutkinnon suorittamiseen.

Tee tunnistettava muutos

Merkonomiopinnot tarjoavat näppärän mahdollisuuden kehittyä omien tarpeiden mukaan. Olitpa sitten yrittäjä, etsimässä uutta suuntaa urallasi tai haluat vain päivittää taitojasi, merkonomiopinnot tarjoavat työkalut, joilla voit saavuttaa tavoitteesi. 

Aloita matkasi kohti uusia mahdollisuuksia jo tänään – ota ensimmäinen askel ja hae mukaan liiketoiminnan perustutkintoon! Kysy lisää Pirjolta.