Blogi • 22.05.2024

Maksuhäiriöt kasvussa: onko yrityksesi luottopolitiikka ajan tasalla?

Bloggajana Rastor-instituutin talouden koulutusten osaamispäällikkö Sanna Tikkanen

Taloudellisesti haastavina aikoina on elintärkeää, että yritykset hallitsevat rahavirtojaan tehokkaasti. Onhan sinun organisaatiosi luottopolitiikka ajan tasalla ja asiakkaiden maksukäyttäytyminen jatkuvassa seurannassa? 
 

Luottotutkinnon voi opiskella Rastor-instituutissa.
Luottotappioiden välttäminen ja luottopolitiikan noudattaminen ei ole vain luotonvalvonnan asia, vaan jokaisen asiakasrajapinnassa toimivan vastuulla.

Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä olevien maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on ollut alkuvuonna kasvussa. Viime vuonna konkurssien lisäksi lisääntyivät selvästi muutkin yritysten maksuhäiriömerkinnät. Voit vähentää luottoriskejä omassa asiakastyössäsi, kun osaat napata signaalista kiinni ennen kuin maksuvaikeuksista tulee ongelma.

Suurimmat luottotappiot tulevat asiakkailta, joihin on luotettu eniten

Luottopolitiikka määrittelee esimerkiksi sen, millaisilla ehdoilla yritys myöntää maksuaikaa ja harjoittaa luottokauppaa. Luottopolitiikka kertoo, miten yritys arvioi ja seuraa asiakkaan luottokelpoisuutta ja miten yrityksessä toimitaan saatavien viivästyessä. Perintäalan vanha viisaus on, että suurimmat luottotappiot tulevat niiltä asiakkailta, joihin on luotettu kaikkein eniten. 

Kuvassa aikuisopiskelija, joka opiskelee itsenäisesti työn ohella.

Omaan osaamiseen sijoittaminen on investointi

Talouden laskusuhdanteessa menestyjiä ovat ne, jotka pysyvät aktiivisina ja oppimishaluisina. Tämä koskee sekä ihmisiä että yrityksiä. Henkilöstön osaamisen kehittäminen ja luottopolitiikan ajantasaisuus ovat investointeja, jotka tuottavat tulosta pitkällä aikavälillä. Ne ovat konkreettinen osoitus osaamisen tasosta ja panostuksesta tulevaisuuteen.

Luottotutkinto on pätevöittänyt ammattilaisia jo vuodesta 1989

Lainsäädännön ja toimivien käytäntöjen tuntemus on avainasemassa, jotta yritys voi pysyä kilpailukykyisenä ja hyvässä vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Vaikka monet ammattilaiset omaavat vuosien kokemuksen, virallinen pätevyys voi puuttua. Sellainen kannattaa hankkia – yrityksen osaaminen on yhtä kuin henkilöstön osaaminen. Virallinen pätevyys on kilpailuetu.

Luottotutkintoa arvostetaan työelämässä

Opiskelu tukee ammatillista kehitystä ja voi avata uusia urapolkuja tai mahdollistaa jopa alanvaihdon. Rastor-instituutin Luottotutkinnon on tähän mennessä suorittanut jo 1138 luottoalan ammattilaista, jotka ovat oikeutettuja käyttämään lyhennettä LTS, Luottotutkinnon suorittanut. Toukokuussa 2024 valmistuneita oli 26.

Kuvassa opintojen ryhmätyötilanne.

Miksi Luottotutkinto? 

Omassa työssäni talouden ja rahoituksen koulutusten osaamispäällikkönä näen yritysten toimintaympäristöjen muutokset ja päivittyvät osaamisvaatimukset. Näitä huomioiden koostamme yhdessä asiantuntijoidemme kanssa ajankohtaiset teemat koulutusten sisällöiksi. 

Uutta virtaa työhösi! Kolme kovaa syytä valita Luottotutkinto: 

1. Arvostettu ja alan ainoa peruskoulutus vahvistaa kokeneemmankin tekijän osaamista
2. Kokeneet luottoalan asiantuntijamme avaavat uusia näkökulmia koulutuspäivissä
3. Käytännönläheinen sisältö, josta saadut opit voit hyödyntää suoraan omassa työssäsi

Rastor-instituutin Luottotutkinto on kehitetty yhteistyössä Luottoalan Asiantuntijat ry:n kanssa. Luottoriskien hallinta on yksi kiinnostavista Luottotutkinnon ydinaiheista. Puolen vuoden opintojen aikana paneudutaan myös laajasti perinnän juridiikkaan sekä keskeisiin yritysrahoituksen ja talouden teemoihin.