Näkökulmia osaamisprofiilin täyttämiseen

Osaamisprofiilisi on tärkeässä roolissa, kun etsit koulutus-/työpaikkaa Rastor-instituutin rekrytointipalveluiden avulla. Osaamisprofiili toimii käyntikorttinasi mahdollisille työnantajille – tarjoamme sinua eri tehtäviin esittelemällä osaamisprofiiliasi yrityksiin. Osaamisprofiili on hyvä täyttää heti alussa hyvin, mutta voit päivittää sitä myös myöhemmin.

verkko-opiskelu.jpg

Vinkkejä osaamisprofiilin täyttämiseen:

  1. Vastaa kysymyksiin kuin olisit tekemässä työhakemusta: osoita vastauksesi mahdolliselle työnantajalle. Osaamisprofiili ei siis ole koulutushakemus, vaikka olisitkin hakemassa rekrytoivaan koulutusohjelmaan.
     
  2. Kerro millaista työtä haluaisit seuraavaksi tehdä ja missä asioissa voisit tuoda yritykseen lisäarvoa. Kysymykset ydinosaamisestasi ja motivaatiostasi ovat tärkeitä. Vältä kuvaamasta vain sitä, mitä olet aikaisemmin työurallasi tehnyt – tulevaisuusnäkökulma on myös tärkeä.
     
  3. Myös muualla kuin työssä kartuttamasi osaaminen on merkittävää. Vapaa-ajalla, esim. harrastuksissa, luottamustehtävissä tai vapaaehtoistyössä, hankittu osaaminen on yhtä lailla tärkeää kokemusta, jota voit tuoda esiin.
     
  4. Älä huoli, jos osaamisessasi on kehitettävää – meillä kaikilla on! Kuvaa näiden asioiden osalta motivaatiotasi ja haluasi oppia lisää. Kerro millainen työntekijä olet jo nyt ja miten oppiminen vahvistaa osaamistasi. Voit kuvailla myös työskentelytyyliäsi.
     
  5. Kuvaa IT-osaamistasi mahdollisimman konkreettisesti ja kattavasti. Kerro osaamisestasi tavanomaisissa toimistosovelluksissa (Office365, Word, Excel, PowerPoint, Teams). Kuvaa myös osaamistasi hakemasi työn/tehtäväkentän näkökulmasta tärkeissä sovelluksissa (esim. sosiaalinen media, analytiikka, asiakkuuksienhallinta, henkilöstöhallinto tai projektinhallinta).
     
  6. Täydennä profiiliasi liittämällä halutessasi mukaan avoin hakukirje/motivaatiokirje, linkki LinkedIn-profiiliisi tai työnäytteisiin (esim. portfolio, blogi tai kirjoitusnäyte).
     
  7. Oman valokuvan lisääminen profiiliin ja videohaastattelukysymykseen vastaaminen on vapaaehtoista, mutta niiden avulla voit erottua myönteisesti ja tuoda persoonaasi esiin.