Minustako kiinteistönvälittäjä?

Kysymys on varsin relevantti. Kenestä sitten tulee hyvä kiinteistönvälittäjä? Ja mitä tarkoitetaan hyvällä kiinteistönvälittäjällä? Ensinnäkin kiinteistönvälittäjä on Keskuskauppakamarin LKV-kokeen hyväksytysti suorittanut henkilö. So far so good. 

Onko hyvä kiinteistönvälittäjä luotettava, tarkka puurtaja, joka hoitaa asuntokaupat kohtuullisen ajan sisällä toivotulla hinnalla tyylikkäästi loppuun saakka? Vai onko hyvä kiinteistönvälittäjä sellainen, joka haluaa päästä mahdollisimman hyvään taloudelliseen tulokseen, eikä ehkä haittaa, jos rapatessa vähän roiskuukin?

Kiinteistönvälittäjä on monen alan erikoisosaaja

Kiinteistönvälittäjä on vaativaa asiantuntijatyötä tekevä monen alan erikoisosaaja. Menestyvän kiinteistönvälittäjän ominaisuuksia:

  1. Asiakaspalveluasenne
  2. Elämänkokemus
  3. Oppimishalu
  4. Uteliaisuus
  5. Hyvä fysiikka
  6. Ajankäytön hallinta ja organisointikyky
  7. Kilpailuhenkisyys
Asiakaspalveluasenne

Hyvän kiinteistönvälittäjän tärkein ominaisuus on asenne. Asiakaspalveluasenne. En tiedä kovinkaan montaa ammattia, jossa mennään ihmisten koteihin ja sananmukaisesti melkein ihmisen iholle. Kuka onkaan se sopivasti puolueeton henkilö perheen asunnonvaihtoprosessissa, keskellä pariskunnan avioeroprosessia, ihmettelemässä sisarusten tappelua perinnönjaon ja perunkirjoituksen yhteydessä tai nuoren pariskunnan ensiasunnon etsinnässä: se on kiinteistönvälittäjä. 

Elämänkokemus auttaa sopeutumaan

Laaja ja pitkä elämänkokemus auttaa välittäjää sopeutumaan erilaisiin asiakastilanteisiin ja toimimaan sopivan empaattisesti mutta puolueettomasti rakentaen luottamuksellisen suhteen niin ostajaan kuin myyjäänkin. Ikäsyrjintää alalla ei tunneta, mikä tämän päivän Suomessa on monen ammatin kohdalla harvinaista. Kiinteistönvälitysalalla yli viisikymppinenkin on vakavasti otettava alanvaihtaja, sillä kiinteistönvälittäjänä on mahdollisuus tavalla tai toisella hyödyntää kaikkea elämässä opittua.

Innokas oppimaan uutta

Oppimishalu on myös tärkeä ominaisuus: kahta samanlaista päivää ei kiinteistönvälittäjän työviikkoon kuulu, vaan asiakkaat ja heidän asuntonsa tekevät työstä vaihtelevaa ja saavat mielen pysymään virkeänä. Uutta opittavaa löytyy koko ajan lisää, on kysymys sitten kiinteistölainsäädännöstä tai uusimmista tavoista tehdä putkiremonttia.

Utelias uudelle

Yhteiskunnan rakenteiden ja kansantalouden suhdannevaihteluiden ymmärtämisestä ei varmaankaan ole haittaa, ja säännölliseen median, niin perinteisen kuin sosiaalisen mediankin, seuraamiseen on viimeistään opiskelun alkuvaiheissa totuteltava. Asuntoaan myyvät ja uutta asuntoa etsivät asiakkaat seuraavat asunnonvaihtoprosessin aikana asuntomarkkinoiden tilanteita herkeämättä kaikissa mahdollisissa välineissä, ja kiinteistönvälittäjän on syytä olla iskussa ja näkyvillä samoissa kanavissa.

Ei mikään toimistotyö

Hyvä fyysinen kunto ja terveys ovat tärkeitä ominaisuuksia meille kaikille mutta erityisesti pitkää päivää tekeville provisiopalkkaisille kiinteistönvälittäjille. Kun on sunnuntaina pitänyt neljä yleisesittelyä, jakanut tienristeyksiin, pihoille ja portaille opastinkylttejä, juossut useita kertoja läppärin ja asiapapereiden kanssa portaat neljänteen kerrokseen ja seissyt tunteja, tietää kyllä työpäivän tehneensä. Useat alan ammattilaiset aloittavatkin sunnuntaipäivän kuntosalilla, uimahallilla tai juoksulenkillä jaksaakseen iltapäivän näytöt ja mahdolliset puhelut potentiaalisille ostajille vielä toimistolla näyttöjen jälkeen. Reilun kymmenen tunnin työrupeaman jälkeen onkin aika sananmukaisesti kaatua sänkyyn väsyneenä mutta onnellisena hyvin tehdystä työpäivästä: sunnuntai on kiinteistönvälittäjän tärkein työpäivä.

Ajanhallinnan ja organisoinnin ammattilainen

Ajankäytön hallinta, organisointikyky ja tärkeiden ja kiireellisten asioitten erottaminen toisistaan ovat myös äärimmäisen tärkeitä ominaisuuksia kiinteistönvälittäjälle. Työ on vaativaa asiantuntijatyötä, ja välittäjä toimii yrittäjämäisesti, vaikka olisikin toisen yrityksen palveluksessa.

Vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä: aikoinaan vitsinä kerrottiin, että alku- ja loppukesän kauniina päivinä keskellä päivää pelasivat golfia vain kiinteistönvälittäjät. Tarinassa lienee ollut jotain perää, sillä kerran syyskuisena tiistaina puoliltapäivin golfkentälle mennessäni laskin yhdeksän välitysliikkeiden logoilla varustettua autoa parkkipaikalla.

Kiinteistönvälittäjä tekee töitä, kun asiakas niin haluaa, myös iltaisin ja viikonloppuisin – kolikon paremmalla puolen ovat sitten mahdollisuus hyödyntää edullisia peliaikoja silloin, kun muut ovat töissä yhdeksästä viiteen. Olipa kyse sitten golfista, tenniksestä, kuntosalista tai muista ihmiselämään kuuluvista peleistä.

Halu olla paras

Jonkinasteisesta kilpailuvietistäkään ei varmasti ole haittaa kiinteistönvälittäjän ammatissa. Halu olla paras puskee eteenpäin, oli sitten kysymys omasta toimistosta tai omasta ketjusta. Joku taas kilpailee näin itsensä kanssa ja haluaa olla parempi kuin edellisessä kuussa tai viime vuonna. Enemmän kauppoja, enemmän tuottoja, ja sitä kautta enemmän palkkaa.
 

Jaa sivu