Oma tunnistettavan muutoksen matkani vastuullisuuteen alkoi viitisen vuotta sitten, kun havahduin ajattelemaan, mitä jätän jälkeeni. Olin lukenut vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvää aineistoa, mutta en ollut pysähtynyt tutkimaan teemoja riittävän tarkasti. Uteliaisuus ja tiedonnälkä ajoivat eteenpäin.

Aloin selvittämään, mitä minun pitää tietää, mitä organisaationi tulee tehdä ja ennen kaikkea mitä meidän molempien on pakko tehdä, jotta kehtaisimme katsoa huomista silmiin. Kutsun tätä aikaa kymmenen kohdan havahtumisen asteikoksi. Siitä alkoi oma matkani vastuullisempaan tulevaisuuteen.

kasvi-toimistolla-600x350px.jpg

Ensimmäiset havahtumiset olivat henkilökohtaisia kokemuksia 

Havahtuminen 1: Vuosi 2017, Suomi täyttää 100 vuotta. Yhä useampi 2000-luvulla syntynyt saavuttaa 100 ikävuoden rajapyykin, siis myös minun lapsenlapseni. Miten maailma voi ja miltä Suomi näyttää vuonna 2100? 

Havahtuminen 2: Retkeilemässä luonnossa vuonna 2020. Vielä nuoruuden reissuilla voin napata juomavettä purosta tai järvestä. Eipä ole enää mahdollista. Mitä tapahtuu vedelle, loppuuko se? 

Havahtuminen 3: Ihana, kuuma kesä vuonna 2021. Mistä löytyisi tuulenvire vilvoittamaan oloa? Edes veteen pulahtaminen ei onnistu, sinilevää on nyt jo uusissakin paikoissa. Uskallanko mennä uimaan, onko kuumuus sittenkään ihanaa? 

Havahtuminen organisaatioiden vastuullisuuteen ja omaan rooliini vastuullisuuden kehittämisessä 

Havahtuminen 4: Havahdun mainoksiin, yhä useammassa on teemana kestävä kehitys ja vastuullisuus. Yrityksissä on huomattu asiakkaiden arvovalintojen vaikutus ostokäyttäytymiseen. Tajuan, että vastuullisuus ei ole ikä- eikä sukupolvikysymys. Herään kriittiseen ajatteluun ja alan selvittää viherpesun määritelmää. 

Havahtuminen 5: Vaikka tiedän jo jotakin vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä, huomaan olevani vasta matkan alussa. Verkosta löydän erilaisia oppimisen alustoja, olen tiedon valtameren äärellä. Osallistun tilanteeseeni sopivalle kurssille. Tajuan, että minun on toimittava työroolissani aivan yhtä vastuullisesi kuin yksityishenkilönäkin, vastuullisuus ei tunne vapaa-aikaa.  

Havahtuminen 6: Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat paljon muutakin kuin ilmastonmuutos. Perehtyessäni ESG-viitekehykseen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, huomaan kaiken vaikuttavan kaikkeen. Juuri kun keksin mitä kannattaisi tehdä, seuraava alustus vie ajatukset jo toiseen suuntaan. Tämähän paisuu kuin pullataikina. Hämmennyn, mutta huomaan, että kokonaisuuden sisältä löytyy vaikka mitä vaikutusmahdollisuuksia! 

Havahtuminen 7: Pienillä teoilla on merkitystä, mutta mitä ovat ne teot, joista lähtisin liikkeelle? Pohdin, mihin ja missä minä voin vaikuttaa. Omassa arjessani löytyy useampia asioita, joissa jo toteutan vastuullisuuden periaatteita. Hyvä niin. Mutta mitkä ovat vastuullisemman minäni seuraavat stepit – voisinko jättää ostoksia tekemättä, suosinko kestäviä materiaaleja ja lähituotantoa?  

Sitten tärähtää! Minulla on mahdollisuus vaikuttaa myös työni kautta! Huomaan yhä useammin ottavani puheeksi vastuullisuuden teemat. Kohtaamisissa ja keskusteluissa omakin näkemykseni laajenee.

Monimuotoinen vastuullisuus ja kestävämpi maailma ovat yhteinen asiamme 

Havahtuminen 8: Vastuullisuus on samanlainen asia kuin digitalisaatio joitakin vuosia sitten. Se vain tulee ottaa haltuun, ja haltuunoton aika on nyt. Haastan itseni, mutta myös sinut kehittämään vastuullisuusosaamista. Yksityishenkilönä, yrityksenä, yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hyvä paikka aloittaa tai jatkaa omaa vastuullisuustoiminnan polkua on aihetta käsittelevät webinaarit. Kokemuksestani voin luvata, että polkusi tulee olemaan mielenkiintoinen. 

Havahtuminen 9: Vastuullisuutta on myös olla syyllistämättä ketään. Jokainen voi tehdä jotakin, mutta kaikilla ei ole samanlaisia edellytyksiä. Yhdessä, jokainen omalla panostuksellaan, muutamme maailmaa hitusen paremmaksi paikaksi myös tuleville sukupolville.  

Havahtuminen 10: Entä oma polkuni? Vastuullisuusmatkani on vasta aluillaan ja se jatkuu uteliaalla mielellä. Pohdin, minkälaisia tekoja seuraavassa polunhaarassa tulee vastaan. Teot liittyvät mahdollisesti organisaatiovastuuseen, vastuullisuuden johtamiseen tai omaan käyttäytymiseeni kuluttajana ja perheenjäsenenä, mutta aina joka tapauksessa kohtaan asiat yksilönä, joka elää globaalissa murroskohdassa, jossa päätetään koko planeetan tulevaisuudesta.  

Tajuan, että kymmenen kohdan havahtumisen jälkeen tulee vielä monta uutta numeroa.   

Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat yhteinen matka. Pyydän sinut mukaan. Nyt on viimeinen kuulutus!

Maksuttomat webinaarit 13.12.2022, 10.1.2023 ja 9.2.2023

Mitä minä voin tehdä yksilönä ja organisaationi edustajana? Onko tekemisilläni enää merkitystä? Onko minulla lupa olla vähääkään positiivinen tulevaisuuden suhteen? Missä kohtaa havahtumisen asteikossa olet menossa? Käsittelemme vastuullisuutta tulevissa webinaareissamme, ilmoittaudu mukaan!

ILMOITTAUDU TÄSTÄ