Aikuisena opiskelu on kaikkea muuta kuin piirtoheitinkalvoja

Julkaistu 5.11.2018

Kalenterin käyttöä ja ruotsin kieltä. Ei hitto, kaikkea sitä joutuukin oppimaan! Opiskelijamme Aki Köykkä kertoo kokemuksiaan liiketoiminnan perustutkinnon eli merkonomin opinnoista. 

Helmikuun alku vuonna 2014. Juttelin firman virkistyspäivässä kollegani kanssa. ”Aki hei, mikset sä ryhdy myyjäksi? Sulla kumminkin toimii suu, ja olemuskin on kunnossa.” Vastasin, ettei minulla ole haluja tai mielenkiintoa myyntihommiin. Ajatus jäi kuitenkin elämään.  Ehkä epäröin vain, koska en tiennyt olisiko minusta siihen, haluanhan aina olla hyvä siinä mitä teen. 

Nyt muutamaa vuotta myöhemmin asia tuli uudestaan esille töissä ja huomasin itsekin, kuinka hyvin tulen toimeen ihmisten kanssa. Aloin tosissani miettiä, olisiko minusta myyjäksi. Pitäisikö hankkia koulutus? Siitä saisin varmuutta ja perustan tekemiseen. Tällä kertaa huolestutti, pärjäisinkö taloudellisesti. 

Katselin eri vaihtoehtoja, mutta epätoivo iski. Tarjolla oli vain oppisopimuspaikkoja, mutta oppisopimus ei ollut sopiva vaihtoehto minulle, koska firmalla ei ollut tarpeeksi resursseja tarjota kokoaikaista omaohjaajaa. Olisin joutunut kustantamaan opiskelut itse. Aloin jo haudata ajatusta opiskelusta, kunnes asia tuli puheeksi Markkinointi-instituutissa* opiskelleen kollegani kanssa.

Eikä aikaakaan, kun minulla oli jo sovittuna tapaaminen Markkinointi-instituuttiin, missä teimme saman tien suuntaa antavan opintosuunnitelman. Ihmettelin, onko tosiaan niin, että valmistun jo alle vuoden kuluttua. Kyllä, jos vain teen hommia!

Jotain hiton ruotsin kieltä

Opiskelut alkoivat, ja olin ihan fiiliksissä. Samalla vähän jännitti, miten pystyn aikatauluttamaan opiskelun työssäkäynnin ja harrastusten oheen. Töistä sain onnekseni vapaata lähiopiskelupäiviä varten ja sieltä tuli myös kannustusta. Samoin kotoa. 

Vaikka olen tykännyt opiskelusta paljon, ei se kuitenkaan ole ollut pelkkää juhlaa. Tehtävien palautuksen kanssa on ollut todella hankalaa, koska en vain ole muistanut palautuspäiviä merkata kalenteriin. Miksi olisinkaan, kun mukamas muistan aina kaiken – niin varmaan. Nyt alan olla kalenterin käytössäkin jo vähän parempi. 

Lisäksi opintosuunnitelmaa tehdessä tuli tietoon, että nuoriso- ja aikuisopinnot yhdistyvät. Ei hitto, ajattelin. Matikkaa, fysiikkaa, kemiaa, äikkää ja ruotsia! En ollut ajatellut, että joutuisin näitäkin opiskelemaan. Varsinkin tuo toinen kotimainen kieli kuumotti, koska se oli tuottanut vaikeuksia jo aikaisemmissakin opinnoissa. Pelkäsin, pääsenkö siitä edes läpi.

Loppujen lopuksi on kuitenkin ollut kiva päivittää tietoja näistäkin aineista, jopa siitä ruotsista.
 

Kaukana monotonisesta opettajan puheesta

Kurssit ovat erittäin hyvin suunniteltuja ja mielenkiintoisia. Jos eteen tulee ongelma, ei muuta kuin sähköpostia Markkinointi-instituuttiin, ja ongelma on korjattu. Koordinaattorit ovat raudanlujia ammattilaisia, ja kaikkiin kysymyksiini olen saanut vastauksen. Lähipäivien vetäjät ovat myös olleet ammattilaisia työssään. Ollaan kaukana niistä tylsistä ajoista kun tuijotettiin piirtoheittimeltä heijastettuja kalvoja ja kuunneltiin opettajan monotonista puhetta.

Tällä hetkellä ehdottomasti yksi elämäni parhaimpia valintoja on ollut lähteä opiskelemaan ja nimenomaan Markkinointi-instituuttiin. Ei pelkästään uuden ammatin perässä, vaan myös oman osaamisen päivittämisen ja uuden oppimisen vuoksi. Tämä on myös ollut huikea mahdollisuus verkostoitua, joten suosittelen muitakin katsomaan, mitä vaihtoehtoja talo tarjoaa.


Artikkeli on julkaistu Markkinointi-instituutin verkkosivuilla. Markkinointi-instituutti ja Rastor yhdistyivät 1.1.2020. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rastor-instituutti.

Merkonomi – liiketoiminnan perustutkinto


    Lue lisää ja ilmoittaudu