Näin valmistaudut LKV-kokeeseen

Julkaistu 22.9.2020

LKV-kokeeseen voi ja pitää valmistautua. LKV-koe testaa kiinteistönvälitysosaamistasi, mutta LKV-kokeessa tarvitset myös muita taitoja. Nopea tiedonhaku ja vastaustekniikka on oltava kunnossa. Aikanaan itsekin LKV-kokeessa hikoillut Rastor-instituutin kiinteistönvälitysalan koulutuksista vastaava Eeva-Kaarina Aurila jakaa vinkkinsä. 

Käteni hikoavat. Pulssini on voimakkaasti koholla. Luen edessäni olevaa tekstiä toista kertaa lävitse, enkä ymmärrä mitään, tuo teksti voisi yhtä hyvin olla kiinaa! Yritän muistella, miten paniikkitilanteesta selvitään: stop – think – act. Vedän syvään henkeä. Katselen varovasti ympärilleni suuressa salissa, jossa suuri joukko muita näyttää jo aloittaneen kirjoittamisen ja kysymyksiin vastaamisen. Toinen syvä hengitys. Nyt pää kylmänä!

Olen Keskuskauppakamarin LKV-kokeessa. 

Olisi pitänyt harjoitella käsin kirjoittamista, olisi pitänyt vielä kertaalleen lukea Kiinteistönvälittäjän käsikirja. Mutta se on nyt myöhäistä. Nyt on keskityttävä tähän hetkeen:
luen uudelleen ensimmäisen kysymyksen ja muutama tuttu sana antaa viitettä siitä mitä kysytään. Teen muutaman nopean muistiinpanon apupaperille. Syvä hengitys, ajatukset hetkeksi kesämökin laiturille… Luen toisen kysymyksen. Yritän piirtää paperille aikajanan ja tapaukseen sisältyvät henkilöt äiti A:n ja lapset B:n ja C:n ja miettiä, missä järjestyksessä kiinteistöä on ostettu-myyty-peritty. Tämähän alkaa sujua.

Kaksi ja puoli tuntia on kulunut, eli puolet koeajasta: olen tehnyt muistiinpanot kaikkiin vastauksiin apupaperille ja kirjoittanut kaksi vastausta jo valmiiksi. On aika pitää pieni tauko: otan kulauksen vettä ja yritän avata äänettömästi folioon käärimäni reissumiehen.

Silmäilen samalla viimeistä rasti ruutuun -tehtävää. Se on tehtävistä vaikein, sillä vastata voi vain joko oikein tai väärin. Kaikki vastaukset voivat olla joko oikein tai kaikki väärin. Todennäköisesti kuitenkin noin puolet ja puolet. Nyt pitäisi vain päätellä, mikä on oikein, mikä on väärin. Päätän jättää tätä tehtävää varten reilun puolisen tuntia aikaa loppuun. Pulssi ja hengitys ja varmaan verenpainekin ovat tasaantuneet normaaleiksi. Olen jo voiton puolella. 

Ensimmäiset LKV-pätevyyttä havittelevat ovat jo palauttaneet paperinsa ja poistuneet salista. Olen vastannut kaikkiin esseekysymyksiin jotakin. Jokaiseen vastaukseen hain vähintään kolme lain kohtaa, mikä ei aina ollut helppoa. Kirjoitin lait alkuun ja kerroin esimerkkitapauksen lain soveltamisesta. Huh, näillä mennään!  

Puoli tuntia koeaikaa jäljellä: viimeiseen kysymykseen vastaan enempi intuition kuin tiedon avulla. Kyllä tämä tästä. Sali on tuskin puolillaan väkeä ja suurin osa heistäkin jo keräilee tavaroitaan. Vielä kaksi viimeistä rastia paikoilleen. Ja kling, aika on päättynyt. Kylmän rauhallisesti vien paperini salin etuosaan muodostuneisiin paperipinoihin. Olen oman osani tehnyt. 

Nyt alkaa piinallinen monen viikon tulosten odotus. 

Tarinassani kävi hyvin. Saavutin LKV-pätevyyden. Mutta ei se helpolla tullut: joskus näen LKV-koetilaisuudesta vieläkin painajaisia.

Osaatko etsiä tietoa tarpeeksi nopeasti? Tiedätkö, mistä kohtaa Kiinteistölainsäädäntö-kirjaa etsit tiedon? Tiedätkö, millaista vastausta LKV-koetta arvioiva lautakunta odottaa?

Näin valmistaudut LKV-kokeeseen

Mene LKV-kokeeseen hyvin valmistautuneena, toki pikkuisen jännittäen, mutta siten että pystyt rentoutumaan kokeen alkaessa. Näin teet parhaan mahdollisen suorituksen ja katsot mihin se riittää.

Varsinaisen kiinteistönvälitysasian ymmärryksen lisäksi sinulla täytyy olla LKV-kokeen tekniikka hallussa. Osaatko etsiä tietoa tarpeeksi nopeasti? Tiedätkö, mistä kohtaa Kiinteistölainsäädäntö-kirjaa etsit tiedon? Tiedätkö, millaista vastausta LKV-koetta arvioiva lautakunta odottaa?

LKV-koe mittaa toki taitojasi, mutta on ennen kaikkea tekniikkalaji, jossa nopeus palkitaan. 

Miten läpäiset LKV-kokeen?

 • Varaa aikaa valmistautumiseen 
 • Valmistaudu etukäteen hyvin
 • Lue Kiinteistönvälittäjän käsikirja 
 • Opiskele Kiinteistölainsäädäntö
 • Laputa ja alleviivaa Kiinteistölainsäädäntö -kirja
 • Käy lävitse vanhoja LKV-koekysymyksiä ja -vastauksia

Mukaan LKV-kokeeseen tarvitset

 • Kiinteistölainsäädäntö-kirjan
 • Kynän, kumin, viivoittimen ja laskimen
 • Hyvät eväät ja juomista
 • Vastaustekniikan hallitsemista
 • Sujuvaa käsinkirjoitustaitoa
 • Reipasta urheilumieltä
 • Kylmät hermot

Suunnitteletko LKV-kokeen suorittamista? Tehovalmennukseen osallistumalla varmistat menestyksesi LKV-kokeessa. Tutustu valmennukseen

Jaa sivu